Društvo

Cenzura na djelu: Zabranili ulazak knjige u BiH

Cenzura na djelu: Zabranili ulazak knjige u BiH
Cenzura na djelu: Zabranili ulazak knjige u BiH

BANJALUKA - U BiH je, na zahtjev iz Federacije BiH, zabranjen ulazak knjige "Srebrenica: Falsifikovanje istorije", čiji je izdavač nevladina organizacija "Istorijski projekat Srebrenica", saopšteno je danas iz ove organizacije.

Ova knjiga je danas kao poklon trebalo da stigne do čitalaca u BiH uz najnoviji broj beogradskog nedjeljnika "Pečat", čija je redakcija nakon provjere otkrila da je ulazak knjige zabranjen na zahtjev iz FBiH, saopšteno je iz "Istorijskog projekta Srebrenica".

Iz ove organizacije naglašavaju da je knjiga, koja je izdata u saradnji sa beogradskim nedjeljnikom "Pečat", legalno štivo naučnog karaktera koje ne krši nijedan zakonski propis na nivou BiH, pogotovo ne na evropskom nivou.

"Zabrana ili postavljanje bilo kakve prepreke čitaocima da po slobodnom izboru nabave i pročitaju ovu knjigu predstavlja grubo kršenje relevantnih odredaba Ustava BiH koje se odnose na slobodu savjesti i štampe, kao i Evropske povelje o osnovnim pravima, posebno članova koji se odnose na slobodu misli i slobodu sredstava javnog informisanja", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je knjiga "Srebrenica: Falsifikovanje istorije" zbornik kritičkih eseja povodom "Masakra u Srebrenici", studije američkog profesora Edvarda Hermana i grupe stranih autora. Knjiga se sastoji iz eseja 10 stranih i domaćih autora koji kritički i dokumentovano razmatraju događaje u Srebrenici u julu 1995. godine.

Iz "Istorijskog projekta Srebrenica" najavili su da će povodom ovog slučaja sutra održati konferenciju za novinare u Banjaluci, u Pres centru hotela "Bosna", sa početkom u 11 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije