Društvo

Četiri mjeseca ostalo za prijavu potraživanja stare devizne štednje od Srbije

Četiri mjeseca ostalo za prijavu potraživanja stare devizne štednje od Srbije
Foto: Ilustracija | Sve manje vremena za prijavu potraživanja od Srbije, štediše neupućene

BANJALUKA, SARAJEVO - Do isteka roka za prijavu potraživanja po osnovu stare devizne štednje koju su građani BiH imali u bankama iz Srbije ili u njihovim filijalama širom bivše Jugoslavije ostalo je manje od četiri mjeseca, a prema podacima do kojih su "Nezavisne" došle, tek nekoliko hiljada je uspjelo da prikupi svu potrebnu dokumentaciju.

Svi oni su iz Republike Srpske, jer štediše u Federaciji BiH i dalje ne mogu da dobiju potvrdu da nisu ostvarili pravo po osnovu stare devizne štednje niti da im je ono priznato od strane bivših republika, a što je jedan od obaveznih dokumenata koji se prilaže uz prijavu.

Taj dokument u RS još od marta ove godine izdaje Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF), tako da u ovom dijelu BiH nema zastoja po tom pitanju.

"Do sada smo ih izdali 2.050, u prosjeku 20 dnevno. Gužvi nema i građani mogu potvrdu dobiti isti dan kad dođu u neku od naših poslovnih jedinica koje ih izdaju", kazali su nam u APIF-u i dodali kako se izdavanje potvrde ne naplaćuje.

Sa druge strane, Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj 10. oktobra donijela odluku kako će te potvrde izdavati Finansijsko-informatička agencija (FIA), takođe bez naknade.

Prema informacijama koje imaju u Udruženju za zaštitu deviznih štediša u BiH, već od ponedjeljka FIA će krenuti s izdavanjem potvrda i tako konačno otkočiti cijeli proces.

"Rok koji je preostao je previše kratak jer je dokumentacija preobimna i složena, a građani neupućeni. Mnogi čak ne znaju da svoja potraživanja prijavljuju Srbiji, već misle da će im BiH to isplatiti. Mislim da je za sve kriva država koja je veoma malo učinila po ovom pitanju, a mi kao udruženje tu ne možemo puno pomoći", kazala nam je Amila Omersoftić, predsjednik Udruženja.

Inače, s obzirom na to da informaciju o početku izdavanja potvrda od zvaničnih institucija Federacije očekujemo još od prošle sedmice, odlučili smo se da u svojstvu zainteresovanih građana pozovemo Agenciju kako bismo dobili tačan datum, ali bez puno uspjeha.

"Nadamo se da ćemo s tim krenuti početkom narednog mjeseca", kazali su nam na centrali.

Inače, prema važećoj zakonskoj regulativi Srbije, u planu je da se nakon isteka roka, a koji traje do 13. februara 2018. godine, krene u razmatranje pristiglih zahtjeva. Uprava za javni dug Srbije će o tome odlučiti u roku od 120 dana.

Nakon toga dug će biti isplaćen u obveznicama koje će izdati Srbija, a njihov rok dospijeća je pet godina. Cjelokupan iznos će biti isplaćen u deset polugodišnjih rata.

Tačan broj štediša koji su svoj novac uplaćivali na račune banaka sa sjedištem u Srbiji nije poznat, a grube procjene govore kako dugovanja iznose oko 130 miliona maraka bez kamata.

Potrebna dokumentacija za prijavu

1. Ovjerena kopija lične karte ili pasoša

2. Uvjerenje o prebivalištu i promjenama prebivališta

3. Original devizne knjižice

4. Ovjerena izjava štediše da štednju nije prenio na drugo lice

5. Potvrda da štediša nije ostvario pravo po osnovu stare devizne štednje niti da mu je ono priznato od strane bivših republika (za svaku zemlju u kojoj je imao prebivalište)

6. Vjenčani list (ako je štediša mijenjao prezime)

7. Rješenje o nasljeđivanju (ako se štednja nasljeđuje)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije