Društvo

Za gume uzimaju brojeve kao za ličnu kartu

 Za gume uzimaju brojeve kao za ličnu kartu
Za gume uzimaju brojeve kao za ličnu kartu

BANJALUKA, SARAJEVO - Da je ostalo još svega nekoliko dana do obaveze posjedovanja zimske opreme na vozilima, može se zaključiti i po velikim gužvama u specijalizovanim radnjama, gdje se na montažu guma čeka i po nekoliko sati.

Posao im cvjeta, pa su se pojedini trgovci dosjetili da, slično kao kada vadite ličnu kartu, uvedu i redne brojeve koje vlasnici četvorotočkaša dobiju, pa onda čekaju da dođu na red.

Dok prodavci zadovoljno trljaju ruke, jer i po ovakvom vremenu, koje podsjeća na proljeće, zimske gume idu kao da su džabe, stručnjaci podsjećaju da od 15. novembra vaše vozilo, ma kakvi vremenski uslovi bili, mora biti spremno za zimu.

"Već 15 do 20 dana povećana je potražnja za gumama. Kada je riječ o cijenama guma, recimo za najtraženije, kakve koriste 'Folksvagenova' i 'Audijeva' auta, koštaju 75 do 116 maraka, što zavisi od proizvođača", kazali su nam u Auto-centru "Merkur" Banjaluka.

Da kupcima dijele redne brojeve, odlučili su se jer su, kako kažu, na to primorani.

"Moramo, jednostavno, jer imamo dosta posla. Na montažu se čeka od sat do tri sata", ističu u "Merkuru".

Davorin Vidačković, voditelj marketinga u mostarskoj firmi "Guma M", takođe naglašava da bilježe veliku potražnju za pneumaticima.

"Potržanja je počela već početkom 11. mjeseca. Evo sada imamo dosta mušterija, odnosno servis nam je dobro popunjen, i u Mostaru i u Sarajevu i u Tuzli, gdje takođe imamo poslovnice. Očekujemo još više posla kada bude lošije vrijeme", pojasnio je Vidačković.

I kod njih je guma "petnaestka" najtraženija, a cijena je od 69 maraka pa naviše, u šta ulaze i montaža i balansiranje.

Zaposleni u firmi "Auto-shop Maja" Sarajevo takođe navode da već mjesec dana traje potražnja za gumama.

"Kod nas se termini za montažu rezervišu dan do dva unaprijed, čisto da kupci ne bi dolazili u situaciju da čekaju po par sati. Cijena 'petnaestke' je od 76 do 114 maraka, u šta su uračunati i montaža i balansiranje", naveli su u iz te sarajevske firme.

Iz Auto-moto saveza (AMS) RS podsjećaju da su vozači od 15. novembra do 15. aprila iduće godine obavezni da, bez obzira na vremenske uslove, posjeduju odgovarajuću zimsku opremu na motornim vozilima kojima upravljaju i moraju je koristiti u uslovima kada je snijeg na putu ili kad pada kiša koja se ledi na kolovozu.

"Vožnja u zimskom periodu, naročito kada ima snijega, za mnoge vozače predstavlja problem, jer se umnogome razlikuje od načina upravljanja vozilom u drugim godišnjim dobima. Vozilo valja pripremiti za vožnju u surovim zimskim uslovima kad vozače čekaju niske temperature, snijeg i led na kolovozu, koji zahtijevaju dodatni oprez za volanom", kaže Perica Pećanac, portparol AMS RS.

Šta je potrebno vozilu u zimskim uslovima:

•  Dobre gume, lanci za snijeg

•  Odgovarajuća tečnost u rashladnom sistemu

•  Tečnost za vjetrobranska stakla

•  Po potrebi promijeniti brisače

•  U vozilu potrebno imati strugač leda

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije