Društvo

Cvijanović: Šteta je mogla da bude manja

Cvijanović: Šteta je mogla da bude manja
Cvijanović: Šteta je mogla da bude manja

SARAJEVO - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je šteta od poplava sigurno mogla da bude manja da su postojali jaki odbrambeni sistemi i da se sve radilo prema pravilima.

Ona je poručila da će odgovarati svi koji treba da odgovaraju, te dodala da nisu sve lokalne zajednice podjednako dobro reagovale na ovu situaciju.

"To ne znači da se katastrofa mogla zaustaviti, ali su se posljedice mogle svesti na manju mjeru. Nisu svi spremno odgovorili na taj očigledno veliki problem ili izazov koji je bio pred nama i moraćemo da lociramo odgovornost", rekla je Cvijanovićeva sinoć za BHT1.

Prema njenim riječima, kad se dese takve stvari svi moraju da budu odgovorni i na zajedničkom zadatku. "Tu se ne gleda ko je muško, a ko žensko, ko je iz koje političke opcije, sa kog nivoa vlasti...", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da se katastrofama mora baviti uz sistemski pristup, te dodala da se mora mijenjati zakonodavstvo da bi se moglo djelovati lakše, utvrditi i sankcionisati propusti i kako bi bila unaprijeđena legislativa za neku narednu katastrofu.

Cvijanovićeva je rekla da je generala Momira Zeca postavila za povjerenika u Doboju, jer je u tom gradu od prvog dana bila teška situacija i zato što je htjela da drži stvari pod kontrolom.

"U tom periodu nismo mogli da dobijemo na telefon bilo kojeg od lokalnih zvaničnika, a katastrofa ne poznaje nivoe vlasti, nego vam nalaže da sarađujete i komunicirate. Nepotrebne su bile kvalifikacije da uvodim vojnu upravu. To su gluposti", rekla je Cvijanovićeva, koja očekuje od lokalnih da normalno komuniciraju sa republičkim vlastima.

Cvijanovićeva je rekla da će u gradovima i opštinama u kojima je na snazi vanredna situacija tako ostati još neko vrijeme, s obzirom da predstoje veoma teške aktivnosti koje dolaze nakon katastrofe.

Ona je istakla da je nesrećna i tužna što se, zajedno sa vlastima Srpske, u takvoj nesreći morala boriti sa dezinformacijama plasiranim u medijima.

"Ne mogu da zamislim da jedan medij može da produkuje informaciju koju naziva nezvaničnom u takvoj situaciji. Mnogo su nam otežavale poslove dezinformacije koje su govorile da desetine tijela plutaju po vodi, kako nećemo da objavimo da su stradali ljudi, da će Banjaluka biti poplavljena od hidroelektrane i drugo", navela je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je Vlada Srpske nastojala da napravi odbrambeni mehanizam i "zid" prema tim dnevnopolitičkim stvarima i politizaciji.

Cvijanovićeva je istakla da u vrijeme velikih katastrofa i tragedija ne treba vršiti politizaciju i upadati u političke zamke, te dodala da se tu postavlja pitanje nečije ljudske dimenzije.

"Kada je dan žalosti, nije vrijeme za politička prepucavanja. Nemoralno je tog dana iznositi političke stavove. U situaciji kada ljudima odnosite konzervu hrane, mlijeko ili nešto da prežive, nemoralno je tog dana da se bavite političkim temama - da kritikujete ili da hvalite", smatra Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije