Društvo

Dan šuma: Studenti i profesori posadili divlje trešnje

Dan šuma: Studenti i profesori posadili divlje trešnje
Foto: RTRS | Dan šuma: Studenti i profesori posadili divlje trešnje

BANJALUKA - Šumarski fakultet Univerziteta u Banjojluci obilježio je Dan šuma, 21. mart i povodom toga je Univerzitetskom gradu u Banjaluci posađeno je nekoliko stabala divlje trešnje.

Sadnice su posadili studenti i profesori Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci sa predstavnicima partnerskih institucija iz oblasti šumarstva.

"Šumarski fakultet, resorno ministarstvo i partneri iz oblasti šumarstva izradili smo master plan zaštite šuma. Ustanovljeno je da je pošumljavanjem zahvaćeno 90 odsto zasađenih šuma u odnosu na 10 odsto listašica. U narednom periodu taj odnos mora se smanjiti u korist listašica koje bi trebalo da čine oko 50 odsto šuma Srpske",  rekao je Šumarskog fakulteta Vojslav Dukić, prenosi RTRS.

Sanela Praštalo, direktorica Politehničke škole u Banjaluci, rekla je da im je velika čast, ali i zadovoljstvo da su učenici te škole dio aktivnosti povodom Svjetskog dana šuma jer je srednja škola neizostavna karika u lancu obrazovanja kvalitetnog i stručnog kadra u ovoj oblasti.

"Inače u našoj školi obrazujemo učenike u struci šumarstvo i obrada drveta za dva zanimanja, šumarski tehničar i tehničar za obradu drveta CNC. Učenici pokazuju veliku zainteresovanost i opredjeljuju se za ova zanimanja, a nudi im se mogućnost nastavka obrazovanja na fakultetu", rekla je Praštalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije