Društvo

Dijalizna vozila za poplavljena područja

Dijalizna vozila za poplavljena područja
Dijalizna vozila za poplavljena područja

BANJALUKA, SARAJEVO - Miroslav Lajčak, šef slovačke diplomatije, i Juri Afanasijev, rezidentni predstavnik UN-a u BiH, potpisali su u Sarajevu ugovore o nabavci četiri dijalizna vozila za transport pacijenata u poplavama ugroženim opštinama.

Vozila će biti u funkciji za nekoliko sedmica.

Kupovinu vozila za prevoz dijaliznih pacijenata sa područja grada Doboja, te opština Maglaj, Šamac i Domaljevac obezbijedila je Republika Slovačka, koja je izdvojila 75.000 evra za njihovu nabavku. Miroslav Lajčak rekao je da su građani ove zemlje odmah nakon poplava sakupili oko 130.000 evra za pomoć stanovništvu u BiH.

"Na donatorskoj konferenciji u Briselu, Slovačka je obećala 200.000 evra za pomoć u sanaciji štete, a kupovinom ovih vozila realizujemo samo jedan dio sredstava i nadamo se da će biti od pomoći građanima", istakao je Lajčak na potpisivanju ugovora u utorak naveče.

U pomenutim opštinama dijaliza je potrebna za oko 120 korisnika. Projekat će biti realizovan veoma brzo, a vozila će biti u funkciji već za nekoliko nedjelja, rekao je Juri Afanasijev. On je zahvalio diplomatskoj misiji Slovačke i ministru Lajčaku, jer su, kako je rekao, prvi uskočili da pomognu.

U Doma zdravlja u Maglaju kažu da će novim vozilom zadovoljiti potrebe 11 dijaliznih pacijenata u ovoj opštini, od kojih su mnogi udaljeni preko 20 kilometara od grada i žive na nepristupačnim terenima. Ugovori za nabavku vozila potpisani su u prostorijama Ambasade Slovačke u Sarajevu, u okviru UN-ovog programa za ublažavanje posljedica od poplava u BiH "Danas za nas".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije