Društvo

Direktori škola u USK pod lupom zbog novih zapošljavanja

Direktori škola u USK pod lupom zbog novih zapošljavanja
Foto: N.N. | Direktori škola u USK pod lupom zbog novih zapošljavanja

BIHAĆ - Vlada Unsko-sanskog kantona pokrenula je utvrđivanje odgovornosti direktora škola u ovom kantonu, koji su, mimo njenih odluka i odobrenja, zapošljavali nove radnike, potvrdio je premijer USK Husein Rošić.

Prema njegovim riječima, ustanovljeno je kako je početkom ove školske godine zaposleno 140 novih radnika u ovdašnjim školama, od čega veliki broj nenastavnog osoblja.

"Na ovaj način krši se naša odluka o moratoriju na zapošljavanje u javnom sektoru i već smo zatražili od inspekcijskih organa da utvrde sve okolnosti", rekao je Rošić.

On je dodao kako je do novih zapošljavanja došlo i pored toga što je u školama evidentiran tehnološki višak nastavnog osoblja, budući da se broj učenika godinama rapidno smanjuje. Prema podacima Ministarstva obrazovanja, nauke i kulture USK, u osnovnim i srednjim školama u ovom kantonu u tekuću školsku godinu upisano je 600 učenika manje u odnosu na prethodnu, dok je broj učenika u posljednjih deset godina manji za 7.500.

"Ono što je izvjesno jeste da mi zacrtani finansijski plan za obrazovanje nećemo mijenjati, iz čega proizilazi da za novouposlene radnike neće biti novca. Drugim riječima, zadatak da obezbijede njihova primanja biće na rukovodstvima škola", rekao je Rošić. On je dodao kako je oblast obrazovanja u ovom kantonu izuzetno nesređena, te da Vlada USK priprema radikalne mjere koje će se odnositi na smanjenje broja zaposlenika i reduciranje broja školskih ustanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije