Društvo

Djeca imaju pravo da kažu i budu saslušana

Djeca imaju pravo da  kažu i budu saslušana
Djeca imaju pravo da kažu i budu saslušana

BANJALUKA, FOČA - U skladu s ovogodišnjim sloganom "Imam pravo da kažem i budem saslušan" posebna pažnja je posvećena pravu djece da budu saslušana i uvažavana u onome što imaju da kažu odraslima.

Ovo je danas u Banjaluci na centralnoj manifestaciji obilježavanja Nedjelje djeteta u RS rekla Amela Lolić, predsjednik Savjeta za djecu RS i zamjenik ministra zdravstva RS.

"Na sve smo više spremni nego da saslušamo druge. Treba svi zajedno kao sredina da učimo da više slušamo jedni druge, da damo svakom priliku da se izrazi i tek onda ćemo napredovati u odnosu sa djecom", kazala je Lolićeva.

Nada Grahovac, ombudsman za djecu RS, istakla je da je pravo djece na izražavanje mišljenja i učestvovanju u svakom postupku koji se njih tiče jedan je od četiri osnovna principa Konvencije o pravima djeteta.

"I dalje je ustaljeno mišljenje da su djeca tu da nas slušaju i rade kako odrasli kažu, a ne da nešto pitaju i još manje da komentarišu. Autoritet odraslih je jako važan u odrastanju djeteta, ali onaj autoritet koji kod djeteta podstiče radoznalost, interesovanja i koji ga priprema za svijet odraslih i samostalan život", rekla je Grahovčeva.

Ona je istakla da pravo na izražavanje mišljenja ne znači da će biti povlađivano mišljenju djeteta.

Centralnoj manifestaciji održanoj povodom obilježavanja Međunarodne nedjelje djeteta u RS u Administrativnom centru Vlade RS u Banjaluci prisustvovali su predstavnici nadležnih institucija, djeca iz vrtića i škola.

Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS nagradilo je 15 najboljih literarnih radova o temi "Imam pravo da kažem i budem saslušan" u pet kategorija, za šta je ukupno izdvojilo 3.000 KM.

Anastasija Kainović, prvonagrađena učenica devetog razreda OŠ "Vaso Pelagić" iz Pelagićeva, rekla je da djeca imaju pravo na normalan život, porodicu, školovanje, ali da imaju i obaveze.

"Jako mi je žao kada čujem da je neko dijete zlostavljano. Sva djeca zaslužuju da imaju lijepo i sigurno djetinjstvo", rekla je ova učenica.

I mališani iz banjalučkih vrtića dali su svoj doprinos obilježavanju Nedjelje djeteta. Spremili su zanimljive programe i maskenbal, koji je održan u parku "Petar Kočić".

"U obilježavanju Nedjelje djeteta učestvovali su svi vrtići s područja grada Banjaluka. Mališani su takođe izradili predmete od pečene gline, koji će danas biti prodavani na Trgu Krajine, a prihod od prodaje ćemo donirati djeci kojoj je to najpotrebnije. Prošle godine je to bio Dom za djecu bez roditeljskog straranja 'Rada Vranješević'", rekla je Nataša Radulović, direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka.

Sličan događaj održan je i u Bijeljini, gdje su Trgom kralja Petra I Karađorđevića defilovale brojne princeze, gusari, kauboji i mnogi drugi likovi iz mašte polaznika vrtića "Čika Jova Zmaj".

Djeci se pridružio i Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine, sa saradnicima i ovom prilikom istakao da Gradska uprava ulaže velike napore da poboljša uslove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

"Djeca su najljepši dio naše zajednice i jedna od naših najvažnijih i najprijatnijih obaveza je da im uljepšamo odrastanje", istakao je Mićić.

Radisav Mašić, načelnik opštine Foča, posjetio je juče vrtić "Čika Jova Zmaj", istakavši da opština Foča, u skladu sa budžetskim mogućnostima, nastoji da finansijski pomaže porodice s više djece.

"Za svako treće novorođeno dijete porodicu nagradimo s 1.000 KM, a isti iznos izdvajamo i za novorođenčad iz porodica u kojima niko ne radi", rekao je Mašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije