Društvo

Djevojčici Belmi Kadić (13) treba pomoć za liječenje

Djevojčici Belmi Kadić (13) treba pomoć za liječenje
Foto: Ilustracija | Djevojčici Belmi Kadić (13) treba pomoć za liječenje

SANSKI MOST - Porodici Belme Kadić (13), djevojčice s posebnim potrebama iz Sanskog Mosta, koja je teško oboljela, potrebna je pomoć dobrih ljudi.

Ona od treće godine boluje od ahalazije jednjaka, rijetke bolesti koja ne dozvoljava da hrana koju pojede dođe u želudac, zbog čega je godinama podvrgnuta specijalnoj ishrani. U posljednje vrijeme se žalila na jaku bol u plućima, stanje se pogoršalo, ali dodatna dijagnoza još nije ustanovljena.

Supružnici Smail i Edina Kadić, roditelji djevojčice, kažu kako jedini spas za svoju kćerku vide u liječenju na nekoj od kliničkih ustanova u inostranstvu. Kažu kako je posljednja 53 dana djevojčica bila hospitalizirana u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, a potom i Kliničkom centru "Jezero" u Sarajevu, te je nakon toga vraćena kući, a da pri tom nije ustanovljena prava priroda njene bolesti niti terapija za liječenje.

"Dijagnoza nije uspostavljena, sumnjalo se na tuberkulozu pa na celijakiju, ali se ispostavilo da nije ništa od toga. Terapije kojima je bila podvrgnuta naša kćerka samo djelimično su bile uspješne. Izgubila je desetak kilograma i još osjeća bolove u plućima", kaže Belmina majka.

Dodaje kako se prije tri mjeseca njena kćerka požalila na bolove u plućima, nakon čega se potpuno zatvorila i povukla u sebe. Roditelji kažu kako za odlazak u inostranstvo trebaju uputnicu pomenutog Kliničkog centra, ali ističu kako za to trenutno ne postoji konsenzus odgovornih liječnika.

"U Fondu solidarnosti, koji finansira boravak i liječenje djece u inostranstvu, informisali su nas kako je neophodna pomenuta saglasnost kako bi se Belma uputila na neku inostranu kliniku. Međutim, na sva naša pitanja i molbe još nismo dobili odgovor i nadamo se kako će to biti ubrzo riješeno", kažu Kadićevi.

Kadićevi su već godinama nezaposleni, a cijelu situaciju komplikuje i činjenica da otac djevojčice uskoro mora na operaciju odstranjivanja tumora. Troškovi stalnih putovanja, kupovine lijekova i hrane su izuzetno visoki i porodica nije u stanju da ih podmiruje, a pored bolesne djevojčice imaju još dvije kćerke koje pohađaju srednju školu. Belma pohađa Osnovnu školu "Mahala" u Sanskom Mostu, gdje su njeni školski drugovi organizovali akciju prikupljanja novčanih sredstava za liječenje. Također, akciju je pokrenuo i Centar za djecu s posebnim potrebama "Nada", čiji je oboljela djevojčica štićenik još od ranog djetinjstva. Svi koji žele da pomognu Belminoj porodici i njenom liječenju sredstva mogu uplatiti na žiro račun kod Sparkasse banke 1990446059476317.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije