Društvo

Đorđević: Preplivati Lamanš je snaga duha

Đorđević: Preplivati Lamanš je snaga duha
Đorđević: Preplivati Lamanš je snaga duha

BANJALUKA - Angikar Saša Ðorđević, prvi Srbin koji je preplivao Lamanš i svjetski rekorder u najsurovijem ekstremnom takmičenju na svijetu, popularnom Lamanš triatlonu, održao je u banjalučkom Domu omladine predavanje o sportu i meditaciji pod nazivom "Moć tišine".

"Snaga našeg unutrašnjeg bića je bezgranična i upravo ona je ta koja mi daje mogućnost da ostvarim značajne rezultate. Moja dostignuća nisu isključivo vezana za fizičku spremu, već za duhovnu snagu koju sam stekao kroz 24 godine vežbi meditacije. Kao što vidite, nabacio sam 20 kilograma, a za Lamanš triatlon sam se fizički spremao oko pola godine, što ni profesionalcima nije dovoljno za samo preplivavanje kanala", kazao je Đorđević, koji je vlasnik rekorda za najduži triatlon na svijetu, ukupne dužine 742 km.

"Pre četiri godine prvi put sam preplivao Lamanš i osetio sam da to nije kraj mogućnosti. U želji da saznam gde su granice nemogućeg odlučio sam da pokušam nešto još ekstremnije", govori Đorđević.

Podsjeća da se plivanje izvodi po najstrožim pravilima, što znači da je od opreme na sebi mogao da ima samo kupaće gaćice, običnu plivačku kapu i naočare. Plivaču pritom nije dozvoljeno da dodirne brod, već mu hranu i napitke spuštaju u vodu pomoću kanapa ili štapa sa držaljkom.

"Hipotermija je glavni razlog zašto često moraju da plivače u bunilu izvlače na brod. Moja kilaža od 98 kg je idealna za Lamanš, ali je ubitačna za trčanje", ističe on.

Dodaje da zasad u planu ima preplivavanje Lamanša u oba smjera ili uspon na Mont Everest, što najviše, kaže, zavisi od finansija. Inače, Lamanš je do sada preplivalo manje od 1.200 ljudi, što je oko tri puta manje nego što ih se uspelo na Mont Everest. Samo oko osam odsto plivača koji pokušaju da preplivaju Lamanš to uspiju iz prvog pokušaja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije