Društvo

Do kraja godine još jedna organizaciona jedinica

BANJALUKA - Institut za ispitivanje materijala i konstrukcija Republike Srpske trebalo bi da do kraja godine postane pridružena ili organizaciona jedinica Univerziteta u Banjaluci, dogovorili su danas ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić i rektor banjalučkog Univerziteta Stanko Stanić.

Na sastanku je rečeno da je ova mjera donesena s ciljem efikasnijeg povezivanje naučno-istraživačkog rada i privrede.

Golićeva je pojasnila da sama procedura prelaska instituta iz sastava Ministarstva u okrilje Univerziteta, finansijski ne bi koštala ništa, a značila bi mnogo za angažovanje studenata i naučnih radnika Univerziteta.

"Institut je finansijski samoodrživa jedinica koja trenutno ima 80 do 90 zaposlenih i, što je vrlo bitno, najbolje studente tehničkih fakulteta uzima u radni odnos", rekla je Golićeva novinarima nakon sastanka u Rektoratu Univerziteta kojem je  prisustvovao i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija.

Golićeva je navela da je danas formiran i radni tim koji treba da pripremi eleborat o opravdanosti pripajanja Instituta za ispitivanje materijala i konstrukcija Univerzitetu u Banjaluci.

Golićeva je naglasila da su aktivnosti u vezi sa ovim pitanjem počele prije godinu i po dana potpisivanjem sporazuma o saradnji Instituta i Arhitektonsko-građevinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, sa mogućnošću da se tom sporazumu pridruže i ostali tehnički fakulteti.

Rektor banjalučkog Univerziteta Stanko Stanić istakao je da Univerzitet pozdravlja ideju pridruživanja Instituta, i to na način da bude potpuno u sastavu Univerziteta u Banjaluci.

"Već smo smjestili neke svoje laboratorije u prostorije Instituta koje koriste studenti i saradnici instituta. Ono što će biti još korisnije za studente od 1. januara naredne godine jeste da ćemo dobiti još jednu nastavnu bazu na Institutu, i to za sve tehničke fakultete", rekao je Stanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije