Društvo

Do kraja godine prva roditeljska kuća u BiH

Do kraja godine prva roditeljska kuća u BiH
Do kraja godine prva roditeljska kuća u BiH

SARAJEVO, BANJALUKA - Bosna i Hercegovina bi uskoro trebalo da dobije dvije roditeljske kuće, namijenjene za djecu oboljelu od malignih bolesti i njihove roditelje, koji iz unutrašnjosti zemlje dolaze s djecom na liječenje u UKC Sarajevo i UKC RS u Banjaluci.

Lejla Kamerić, predsjednica Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH", kaže za "Nezavisne" da je namjera da roditeljska kuća u ovom dijelu države bude završena do kraja godine.

"Ukupna vrijednost projekta je 1.200.000 maraka i skoro smo sve prikupili. Grubi radovi su završeni, fasada, stolarija, i sada radimo na mašinskim instalacijama, krečenju prostorija...", napominje ona.

Novac koji su krajem prošle godine na donatorskoj konferenciji u Banjaluci dobili od Milorada Dodika, predsjednika RS, odnosno 50.000 KM, iskoristili su za unutrašnje radove u kući, čija je površina 666 kvadratnih metara, a imaće suteren, prizemlje i tri sprata, deset apartmana, zatim multifunkcionalnu prostoriju s igraonicom i dnevnim boravkom, zajedničku kuhinju i trpezariju, salu za sastanke i fizikalne vježbe, te prostorije za Udruženje.

To će, kako su uvjereni u ovom udruženju, olakšati tok liječenja za djecu koja se liječe na Hematoonkološkom odjeljenju u Sarajevu, gdje godišnje bude primljeno 40 do 60 djece iz čitave BiH.

U toku je i prva faza izgradnje roditeljske kuće u RS, odnosno u Banjaluci, i već u ponedjeljak treba da budu urađene posljednje pripreme za njen temelj, koji bi trebalo da bude izliven do 15. oktobra.

Rada Vještica, predsjednica Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" iz RS, kaže za "Nezavisne" da je u ove namjene, zahvaljujući pomoći humanih ljudi, te donatorskoj konferenciji, predsjedniku RS i Vladi RS, prikupljeno oko 840.000 KM, što će, kako navodi, biti dovoljno da se kuća završi.

"Ne znamo da li će to biti i ukupna vrijednost projekta, ali vjerujemo da će biti dovoljno da se kuća pokrije. Takođe, teško mi je najaviti da će biti završena do kraja godine, jer mi ulazimo u zimski period, a tek smo na početku, tako da nisam baš sigurna u to. Ali, ono što mogu obećati je da će nakon temelja i ulaska u tu drugu fazu biti sve brže. Sigurno je da će biti brzo završena, jer nam je svima to u interesu", napominje ona.

Riječ je o prizemnom objektu od 500 kvadratnih metara sa sedam apartmana, a imaće i sve higijenske i zdravstvene uslove, dnevni boravak, kuhinju, trpezariju, igraonice, učionice, psihološku podršku, podršku socijalnih radnika, vešernice, kao i dvorište sa zelenom površinom s igralištem i nekoliko parking mjesta. Zapravo, imaće sve uslove koji treba da učine boravak toplijim i lakšim.

Pored ovih udruženja, izgradnju kuća inicirali su i podržali i UKCS i UKC RS.

Prema podacima Hematoonkologije Klinike za dječje bolesti UKC RS, godišnje oboli 60 do 70 novih pacijenata, a svake godine očekuju 30 do 35 novih veoma teških slučajeva ovih oboljenja.

Tokom liječenja porodice imaju velike troškove, koji nisu vezani samo za nabavku lijekova i sredstva koja snosi zdravstveni i socijalni sistem RS. Iznad svega, psihološka i ekonomska podrška su od izuzetne važnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije