Društvo

Doboj će ponovo biti saobraćajni centar

Doboj će ponovo biti saobraćajni centar
Doboj će ponovo biti saobraćajni centar

DOBOJ, BANJALUKA - Studenti Saobraćajnog fakulteta, inženjeri saobraćaja i drugi iz ove struke u RS složili su se u petak da bi iza sebe voljeli da ostave poboljšane i sigurnije puteve.

U pratnji Neđe Trninića, ministra saobraćaja i veza RS, Jasmina Komića, ministra nauke i tehnologije RS, studenti Saobraćajnog fakulteta u Doboju imali su u petak priliku da se upoznaju s raznim vidovima saobraćaja, infrastrukture, tehnologije i procesa rada u ovoj struci.

Pedesetak studenata je poslije predavanja, koje je održano povodom "Dana saobraćaja", sjelo u autobus i zajedno s ministrima obišlo Poštanski centar Doboj, Auto-moto društvo Doboj, željezničku stanicu Stanari, pružni prelaz Ljeb, most u Dragalovcima i Centar za kontrolu saobraćaja u Johovcu, koji je ostavio najveći utisak na buduće stručnjake.

"Sve smo mi ovo učili, ali rijetke su prilike kada možemo da vidimo uživo, Johovac je čudo tehnologije", kazala je jedna studentkinja.

U Johovcu su studenti imali priliku da pogledaju video koji su snimile nadzorne kamere, a u pitanju je bio vozač koji je vozio tri kilometra u pogrešnom smjeru autoputem, i to brzinom od 150 kilometara na čas, sa 2,2 promila alkohola u krvi.

Marko Kovačević, diplomirani inženjer saobraćaja, trenutno na master studijima u Doboju, rekao je da studentima treba što više ovakvih događaja.

"Praksa je jedno, a teorija drugo. U martu smo posjetili Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd i studenti su imali priliku da vide stvari kojih nema ni u Doboju ni u Banjalucu", kazao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, "kada čuju za neku nesreću, uvijek kažu da je krivac vozač i brzina, a niko ne spominje puteve koji su loši".

Ministar Trninić kazao je da nije slučajno baš Doboj izabran kao domaćin manifestacije.

"Ovaj grad je bio centar i saobraćajno čvorište u bivšoj Jugoslaviji i to treba da vratimo i vraćamo. U njemu se obrazuju mladi kadrovi, tu će biti i jedno drumsko čvorište, tu je, naravno, i željeznički centar i Doboj ide u pravom smjeru", kazao je Trninić.

On se osvrnuo i na činjenicu da se smrtnost u drumskom saobraćaju smanjila uprkos tome što je iz godine u godinu sve više registrovanih vozila. To je, dodaje, posljedica preventivnih, ali i represivnih mjera.

Ministar Komić je rekao da se mora raditi na edukaciji učesnika u saobraćaju, kako bi se smanjio procenat ljudskog faktora u udesima.

Neki od alarmantnih podataka su da je prosječna starost vozila u RS čak 17 godina, kao i to da je prosječna starost puteva 40 godina.

Zoran Ćurguz, dekan Saobraćajnog fakulteta, u predavanju je rekao da se trend povećanja saobraćajnih nezgoda koji je počeo 2013. nastavio 2016.

"Na bh. putevima u 2016. godini bile su 39.543 saobraćajne nezgode u kojima je, između ostalog, bilo 7.716 njih s poginulima i povrijeđenima. Prosječna smrtnost u RS je 13 osoba na 1.000 nezgoda, to je zabrinjavajući i alarmantan podatak", rekao je Ćurguz.

(Foto V. Stojaković)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije