Društvo

Dodatne garancije za projekat centralnog grijanja u Prijedoru

Dodatne garancije za projekat centralnog grijanja u Prijedoru
Dodatne garancije za projekat centralnog grijanja u Prijedoru

SARAJEVO - Savjet ministara BiH donio je danas Odluku kojom se odobrava izdavanje dodatne garancije BiH po Ugovoru o garanciji koji se odnosi na Ugovor o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj za Projekat centralnog grijanja u Prijedoru.

Na ovaj način se daje garancija za zajam kojim je Republici Srpskoj, odnosno prijedorskoj "Toplani", odobreno 7 miliona evra kredita za rekonstrukciju kotlovnice.

Iz Savjeta ministara BiH saopšteno je da se ovaj projekat sufinansira sredstvima granta od dva miliona evra.

Kreditna sredstva biće korištena za izgradnju nove kotlovnice na biomasu za daljinsko grijanje, a sredstva granta za finansiranje mjera za kontrolu potrošnje toplote na strani potrošača.         

Realizacijom ovog projekta troškovi energenata bili bi smanjeni sa sadašnjih 5,5 miliona KM na oko 2,1 milion KM, a biće poboljšan kvalitet grijanja u Prijedoru, uz unapređenje zaštite životne sredine.    

Rok otplate je 15 godina, uključujući grejs period na otplatu glavnice do tri godine od dana potpisivanja ugovora o zajmu.

Savjet ministara BiH, na prijedlog Komisije za integrisano upravljanje granicom BiH, donio je Odluku o imenovanju radne grupe koja će do 31. decembra izraditi strategiju integrisanog upravljanja granicom u BiH i akcioni plan provođenja strategije integrisanog upravljanja granicom u BiH za period od 2014. do 2017.

Radnom grupom će predsjedavati Ismail Sarić iz Ministarstva bezbjednosti BiH, a u njenom sastavu su predstavnici nadležnih institucija BiH, entiteta i Brčko distrikta.

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, donio je Odluku o dopunama Odluke o osnivanju ovlaštenog tijela za provođenje projekata mehanizma čistog razvoja Kjoto protokola Okvirne konvencije UN o promjeni klime u BiH, čime BiH ulazi u proces provođenja mjera za ublažavanje klimatskih promjena i stvara uslove za korištenje potencijala kreditnih mehanizama i dalje unapređenje poslovnog ambijenta za nova investiranja u BiH.

BiH, uz obaveze koje od ranije provodi u sklopu mehanizma čistog razvoja Kjoto protokola, pristupa procesu uspostavljanja podsticajnog okruženja za jasan i koordinisan proces prilagođavanja na klimatske promjene u svim relevantnim sektorima, na svim nivoima vlasti, privatnom sektoru i civilnom društvu.

Ovlašteno tijelo /DNA BiH/ za provođenje projekata mehanizma čistog razvoja Kjoto protokola Okvirne konvencije UN o promjeni klime u BiH u protekle dvije godine postojanja odobrilo je pet projekata koji generišu ukupno smanjenje od skoro tri miliona tona ugljen-dioksida i investicije od oko 350 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije