Društvo

Dojave o napadu stizale iz Australije?

Dojave o napadu stizale iz Australije?
Dojave o napadu stizale iz Australije?

SARAJEVO, BANJALUKA - Otkrivanje prave istine o tome da li su ili nisu postojali obavještajni podaci da se na teritoriji BiH priprema teroristički napad i koliko su ti podaci bili upotrebljivi trebalo bi da bude prvi korak ka stabilizaciji prilika i smirivanju bezbjednosne situacije i tenzija u BiH nakon terorističkog napada na Policijsku stanicu u Zvorniku.

Dok s jedne strane u Ministarstvu bezbjednosti BiH kažu da je Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH krajem prošle sedmice upozorila sve agencije da postoje saznanja da bi se mogao desiti teroristički napad u BiH, a da bi mete mogli biti institucije, javni skupovi, vjerski objekti i policijske stanice, s druge strane u RS tvrde da su ti podaci OBA, odnosno njihov akt koji je cirkularno svima proslijeđen, praktično neupotrebljivi.

ŠTA PIŠE

"U njemu piše da zbog neke gužve koja se dogodila u Australiji postoji mogućnost terorističkog akta širom BiH. Još se navodi da služba koja je dostavila informacije ne raspolaže podacima o mjestu gdje bi se eventualno mogao napad dogoditi i ničeg više nema u tom aktu", rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS, pozivajući nadležne da skinu oznaku tajnosti s tog dokumenta kako bi javnost mogla vidjeti šta stvarno piše.

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, izjavio je da su bezbjednosne agencije imale određene najave da bi se mogao desiti teroristički akt ističući da su čak spominjane institucije vlasti i policijske stanice.

Na pitanje zašto nije preduzeto nešto konkretno po tom pitanju, odgovorio je da će to utvrditi istraga.

"Važno je naglasiti da su dojave stizale od bh. državljana koji žive u Australiji", rekao je Mektić.

On je još istakao da će većina mjera i zaključaka sa jučerašnje sjednice Savjeta ministara BiH  biti upućena bezbjednosnim agencijama da zajedno rade, razmjenjuju podatke i sarađuju.

TEŽAK UDARAC

Gojko Vasić, direktor Policije RS, rekao je kako je postojala informacija od obavještajnih agencija da postoji mogućnost terorističkog napada u BiH i da je to saznanje bilo znak za uzbunu da se stepen obezbjeđenja štićenih objekata i ličnosti digne na viši nivo.

"To je urađeno prije nekoliko dana i bez obzira na to što je to preduzeto, ovaj način na koji je izvršen ovaj napad nije davao dovoljno prostora policiji da izbjegnemo potpunu štetu. Ovo primamo kao težak udarac", kazao je Vasić.

Nakon istrage i odgovora na pitanje da li su podaci bili upotrebljivi, biće poznat i stepen odgovornosti pojedinaca u institucijama sistema, a do tada, kako se najavljuje, sve policijske agencije biće na nogama i u punoj pripravnosti.

Zbog novonastale situacije Vlada RS, koja je zasjedala u ponedjeljak naveče, zatražila je da u naredna tri dana, kako su rekli, budu procijenjeni kapaciteti Policije RS u borbi protiv terorizma.

"Ono što bude falilo biće uvedeno. Sada nas niko više ne može zaustaviti", rekao je Dodik, podsjećajući da je obavještajna struktura istrgnuta iz tkiva RS i da zbog toga nema dovoljnih informacija.

Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, rekao je danas za "Nezavisne" da je odmah nakon napada ostvarena saradnja s MUP-om RS, odnosno direktorom i zamjenikom direktora entitetske policije.

"Ponudili smo im sve naše resurse, ljudske i materijalne, koji mogu pomoći u rasvjetljavanju ovog terorističkog napada", rekao je Vilić.

On je naglasio da su odmah pojačane i mjere osiguranja stranih ambasada i konzulata koje su pod ingerencijom Direkcije.

 Što se tiče saradnje, sve bezbjednosne agencije u BiH su isticale savezništvo i zajedništvo koje mora dovesti do toga da terorizam kao pojava bude pobijeđen, jer sve učestaliji teroristički napadi štete međunarodnom ugledu BiH i svim njenim građanima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH i Federalna uprava policije u stalnom su kontaktu s MUP-om RS, resornim ministrom Draganom Lukačom i kao s Ministarstvom sigurnosti BiH.

"Mi smo ponudili svu pomoć koju možemo institucionalno pružiti i izražavamo opredijeljenost za zajedničke aktivnosti policija u BiH u borbi protiv terorizma, svih oblika kršenja zakona i drugih krivičnih djela kako bismo osigurali što povoljniji sigurnosni ambijent u našoj zemlji", rekao je Aljoša Čampara, federalni ministar MUP-a.

CILJEVI I MOTIVI TERORISTA

Vlado Azinović, docent na Odsjeku za sigurnosne i mirovne studije Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i autor brojnih studija i knjiga o pitanjima terorizma, izjavio je danas da je napad na policijsku stanicu, "kao simbol države", sam po sebi teroristički čin, ali da se još ne zna stvarni motiv.

 "Mislim da je prerano za davanje suda o karakteru događaja", naglasio je Azinović.

Denis Hadžović, generalni sekretar Centra za sigurnosne studije, smatra da je sada najvažnije da se ne iznose neprovjerene informacije.

 On smatra "da se teroristički napad definiše kao zločin kojim se želi unijeti strah među građane radi ostvarenja političkih ciljeva".

Za Predraga Ćeranića, stručnjaka za bezbjednost, teroristički napad u Zvorniku pokazuje da agencije za provođenje zakona na nivou BiH očigledno ne vladaju situacijom, iz čega proizlazi potreba da RS sama preduzima mjere zaštite ustavnog poretka.

On je podsjetio na činjenicu da je samo najava formiranja uprave za borbu protiv terorizma u MUP-u RS u dijelu političke i medijske javnosti izazvala vrlo loše reakcije, ali da je, nažalost, "ovaj tragični događaj" pokazao da je ministar Dragan Lukač, koji je to najavio, bio vizionar u tom pogledu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije