Društvo

Doktori u Republici Srpskoj tvrde da nisu najkorumpiraniji

Doktori u Republici Srpskoj tvrde da nisu najkorumpiraniji
Doktori u Republici Srpskoj tvrde da nisu najkorumpiraniji

BANJALUKA - Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske zahtijeva od Vlade RS da iz skupštinske procedure odmah povuče Nacrt strategije za borbu protiv korupcije jer se ne slaže s „neosnovanim, paušalnim i nestručnim konstatacijama“ percepcije korupcije u zdravstvu.

Tvrde da su u navedenoj analizi stanja korupcije u zdravstvu, doktori medicine i drugi zdravstveni radnici „netačno, pogrešno i tendeciozno predstavljeni kao jedan od nosilaca lanca korupcije“.

Iz Strukovnog sindikata doktora medicine u RS navode da to „vrijeđa i ponižava najveći broj skromnih i poštenih doktora medicine, koji vrijedno pružaju zdravstvene usluge građanima i pacijentima za skromne i umanjene zarade, koje često kasne i koje se najčešće isplaćuju bez uplate obaveznih doprinosa zbog čega većina doktora medicine ima višegodišnji nepovezan radni staž“.

Tvrde da njihov sindikat okuplja savjesne i poštene doktore medicine te javno poručuju svim kreatorima izrade strategije da doktori medicine, kao nosioci poslova u zdravstvu, kao i drugi zdravstveni radnici i pomoćno osoblje sigurno nisu "učesnici u lancu korupcije", kako je to navedeno u spornom tekstu tog dokumenta.
I oni su, dodaju, žrtva skandaloznih koruptivnih aktivnosti, koje se svakodnevno dešavaju, a zbog kojih su i nagomilana ogromna dugovanja javnih zdravstvenih ustanova u RS, koja se danas mjere desetinama miliona konvertibilnih maraka.

Zamjeraju i da se u Nacrtu strategije ne spominju koruptivna ponašanja, kako kažu, uprava javnih zdravstvenih ustanova, brojna i koruptivna zapošljavanja nemedicinskog kadra, nepotrebne javne nabavke opreme, lijekova i potrošnog materijala, netransparentno javno-privatno partnerstvo u zdravstvu i druge svima dobro poznate koruptivne aktivnosti.

Nacrt strategije za borbu protiv korupcije u RS trebalo bi da se razmatra na sjednici Narodne skupštine RS 16.jula.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije