Društvo

Dom za 35.000 izbjeglica

Dom za 35.000 izbjeglica
Dom za 35.000 izbjeglica

SARAJEVO - U narednih tri do pet godina biće realizovano više značajnih projekata - biće obezbijeđeno 11.000 trajnih stambenih rješenja za oko 35.000 izbjeglih i raseljenih lica, ističe zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Miladin Dragičević.

"Ukupna vrijednost ovih projekata veća je od 200 miliona evra, a sredstva su obezbijeđena donatorskim, budžetskim i kreditnim izvorima", napominje Dragičević u intervjuu Srni. 

Strašne poplave koje su u maju prošle godine pogodile BiH, znatno su usporile implementaciju projekata stambenog rješavanja izbjeglica i raseljenih, koji su bili u toku ili u pripremnoj fazi. 

Dragičević napominje da su mnoge porodice u poplavama i klizištima ostale bez krova nad glavom, a među njima i veliki broj iz kategorije izbjeglih i raseljenih, koji su po drugi ili treći put izgubili svoj dom. 

"Dio sredstava i kapaciteta interventno je usmjeren za pomoć najugroženijima, a razmjere ove elementarne katastrofe pokazale su potrebu za angažovanjem međunarodne pomoći bez koje bi posljedice vjerovatno bile daleko gore", precizira Dragičević. 

Uporedo sa koordinacijom između angažovanih domaćih i međunarodnih organizacija i institucija u pomoći poplavljenom stanovništvu, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH nastojalo je da održi dinamiku u svojim aktivnostima. 

"Mnogo značajnih projekata na rješavanju problema raseljenih i izbjeglih lica dovedeno je iz administrativne u operativnu fazu, iako je njihova priprema trajala duže nego što smo očekivali", napominje Dragičević. 

On ukazuje da se skoro svi projekti realizuju u saradnji sa međunarodnim organizacijama i institucijama, zbog čega je i proces usklađivanja različitih procedura sa različitim partnerima odnio mnogo vremena. 

"Nekoliko puta smo čak najavljivali početak radova na terenu, a onda bi neko od međunarodnih partnera mijenjao standarde ili dopunjavao procedure i radovi su ponovo bili na čekanju do usaglašavanja i ispunjenja novih administrativnih zahtjeva", pojašnjava Dragičević. 

Jedan od projekata jeste i Regionalni stambeni program, čija priprema traje oko dvije godine, a konačno se došlo do prvih radova na terenu. 

Ovaj zajednički projekat BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, pomognut međunarodnim donatorskim sredstvima, obezbjeđuje trajna rješenja za 5.400 porodica u BiH. 

Prije nekoliko dana resorni ministri u BiH potpisali su sporazume o saradnji u provođenju Projekta stambenog zbrinjavanja BiH, u okviru Regionalnog stambenog programa, sa predstavnicima 22 opštine u BiH, čime je projekat zvanično prešao u svoju operativnu fazu. 

"Za obnovu i izgradnju 170 stambenih jedinica predviđenih za prvi talas podprojekta u BiH, raspoloživo je 2.668.500 evra donatorskih sredstava",  precizira Dragičević. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije