Društvo

Dom za 4.200 porodica

Dom za 4.200 porodica
Dom za 4.200 porodica

BANJALUKA - Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš ističe da će putem Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja trajno biti zbrinuto 4.200 porodica.

Čordaš u intervjuu Srni pojašnjava da se Regionalni stambeni program realizuje po fazama ili potprojektima, od čega su, do sada, odobrena tri. 

Prvi potprojekat, ukupne vrijednosti 2,3 miliona evra, obuhvata dodjelu građevinskog materijala za 20 domaćinstava i pomoć u rekonstrukciji po principu "ključ u ruke" za 150 domaćinstava u Srpskoj.

Čordaš napominje da je Vlada Srpske, putem Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica, za svih 20 porodica obezbijedila sredstva za ugradnju građevinskog materijala u vrijednosti od 100.000 KM. 

Drugi potprojekat, ukupne vrijednosti 14,3 miliona evra, odnosi se na obezbjeđivanje stambenih rješenja za 780 domaćinstava, za povratak i reintegraciju ili lokalnu integraciju. 

Treći potprojekat treba da obezbijedi trajna stambena rješenja za 918 domaćinstava.

Čordaš naglašava da je realizovan veliki dio Projekta rekonstrukcije stambenog fonda, namijenjenog za održivost povratka izbjeglica i raseljenih lica, koji je finansiran iz kredita OPEK fonda za međunarodni razvoj u iznosu od sedam miliona američkih dolara na nivou BiH.

Od toga su za Republiku Srpsku izdvojena 3,2 miliona dolara za rješavanje problema 178 porodica.

Nastavljena je realizacija Projekta obnove stambenih jedinica za raseljena lica u BiH, koji se finansira se iz kredita Saudijskog razvojnog fonda u iznosu od 15 miliona američkih dolara, od čega je za rješavanje stambenih pitanja 397 porodica u Srpskoj namijenjeno 9,5 miliona KM.

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Srpske već duže radi na Projektu zatvaranja kolektivnih centara i alternativnog smještaja putem obezbjeđivanja javnih stambenih rješenja /CEB-2/.

Ministar Čordaš najavljuje da će ovim sredstvima na prostoru Republike Srpske biti realizovano 18 projekata stambenog zbrinjavanja korisnika iz kolektivnog, odnosno alternativnog smještaja.

To će biti urađeno kroz sanaciju i dogradnju specijalizovanih institucija, socijalno-gerijatrijskih ustanova i ustanova za stara lica u opštinama Derventa, Modriča, Doboj i Trebinje. 

Biće izgrađene i stambene jedinice u opštinama Gradiška, Kozarska Dubica, Prijedor, Doboj, Milići, Bijeljina, Bratunac, Zvornik, Istočno Novo Sarajevo, Sokolac, Rudo, Trebinje i Foča.

"Na ovaj način biće izgrađeno 480 stanova i 130 stambenih prostora u specijalizovanim ustanovama i stambeno zbrinuto 610 porodica", zaključio je Čordaš u intervjuu Srni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije