Društvo

Drogiraju se u dvorištu, tuku se u školi

Drogiraju se u dvorištu, tuku se u školi
Drogiraju se u dvorištu, tuku se u školi

BANJALUKA, PRIJEDOR - Prosvjetni radnici u RS žale se da je sve teže obuzdati neprimjerno ponašanje pojedinih učenika, koji ne paze na času, sukobljavaju se u školskoj zgradi, a ima i slučajeva da do nastavnika stižu priče da se đaci drogiraju u školskom dvorištu!

Direktori vaspitno-obrazovnih ustanova ističu da s novim vremenom dolaze i novi problemi, kakvi su ranije bili neshvatljivi, te naglašavaju da nastavnici sve više gube autoritet nad učenicima.

"Sve više škola postaje obrazovna, a manje vaspitna ustanova. U posljednje vrijeme kod nas spominje se korištenje droge oko škole, u školskom dvorištu. Mi to provjeravamo, imena pojedinačno ne znamo", ističe Radenko Todorović, direktor Tehničke škole "Mihajlo Pupin" Bijeljina.

Ni to nije kraj problema, jer, ističe on, zabilježeno je i da se učenici posvađaju, grupišu se i sve se završi fizičkim obračunom.

"Dešavalo se gurkanje u školi ili kod školske kapije da učenik udari učenika. Osim toga, dešava se da učenik drži svesku i sjedi na času, a nastavnik ga ne može natjerati da piše", naglašava Todorović.

Zoran Radinović, direktor Mašinske škole Prijedor, žali se da učenici sve manje poštuju i cijene svoje profesore.

"Njega danas nije sramota zapaliti pred školom cigaretu. Imate primjere omalovažavanja profesora, dobacivanja. Ne zna profesoru reći 'Dobar dan', već ga zove imenom", kaže Radinović.

Ovaj direktor ističe da je bilo dosta slučajeva da mu se profesor požali, kada dođe sa časa, da više ne zna šta da radi s problematičnim učenikom.

"Ne interesuje ga čas, ne interesuje ga profesor, kao da ne postoji. Imali smo jedno odjeljenje gdje je bilo 12 krivičnih prijava protiv jednog učenika", prisjeća se Radinović.

Direktori vaspitno-obrazovnih ustanova ističu da s novim vremenom dolaze i novi problemi, kakvi su ranije bili neshvatljivi

Štaviše, pojedini prosvjetni radnici sumnjaju da ima i učenika koji na časove dolaze pijani.

"Kod nas ima puno ovih slava, pa je neko izgleda krenuo slaviti ranije. A, dešava se i da se potuku, bilo je i toga ranijih godina. Mislim da je sada daleko veći prag tolerancije prema učenicima, što neki od njih i koriste. Mislim da je ekscesnih situacija daleko više van škole, nego u školi", kaže Milivoje Ćućić, pomoćnik direktora Tehničke škole Doboj.

Ljuban Bajić, direktor Građevinske škole Banjaluka, kaže da je najčešća negativna pojava to da djeca danas više puše na javnim mjestima, te da imaju veću slobodu ponašanja u odnosu prema profesoru nego što je to ranije slučaj bio.

"Nekada pokušavaju da koriste i mobilni telefon na času, ne paze na nastavu i tada nastavnik reaguje", navodi Bajić.

U osnovnim školama problematika je, sudeći prema izjavama školskih direktora, manje zastupljena.

Milan Ilić, direktor Osnovne škole "Petar Petrović Njegoš" Bileća, kaže da je danas malo teže raditi s učenicima nego što je to nekada bio slučaj, ali i ističe da su prosvjetni radnici školovani da se izbore s problemima.

"Ima problematičnih učenika, s kojima je teško izaći na kraj, ali je to u našoj školi u dozvoljenim granicama. Od problema, recimo, dešava se da koriste mobilne telefone na časovima, ali sve je to u granicama, to nastavnici riješe", navodi Ilić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije