Društvo

Državljanin BiH kažnjen nakon posjete djevojci u Njemačkoj

Državljanin BiH kažnjen nakon posjete djevojci u Njemačkoj
Državljanin BiH kažnjen nakon posjete djevojci u Njemačkoj

MEMINGEN - U ponedjeljak predveče, na aerodromu Memingen u Njemačkoj pojavio se 24-godišnji državljanin BiH koji je imao kartu za let za Tuzlu u 20.25.

Nakon višemjesečne posjete djevojci u 110 kilometara udaljenom Minhenu čekirao je kartu i zaputio se ka pasoškoj kontroli.

Onda iznenađenje! Kompjuterskom provjerom utvrđeno je da je u šengenskoj zoni boravio neprekidno 121 dan, odnosno 31 dan više nego je dozvoljeno.

Državljanin BiH morao je platiti masnu kaznu zbog kršenja Zakona o boravku. Bavarska policija, koja je obavijestila javnost o ovom slučaju, nije saopštila da je državljanin BiH dobio zabranu ulaska u zemlje Šengena.

Izgleda da su njemačke vlasti, ipak, bile blagonaklone pa nisu izrekli ovu najstrožu kaznu na koju su više puta upozoravali i iz Ministarstva spoljnih poslova BiH.

"U zemljama Šengena možete provesti najviše 90 dana tokom 6 mjeseci - 180 dana. Šestomjesečni periodi računaju se od dana prvog ulaska u zemlje Šengena. Ovih 90 dana može se iskoristiti tokom jedne posjete ili u okviru više putovanja, ali je bitno da se vodi računa o broju dana koji se provedu u zemljama Šengena. Važno je da se nakon 90 dana boravka obavezno napusti zona Šengena sve dok ne prođe period od 6 mjeseci od dana prvog ulaska. Kada tih 6 meseci prođe, tada počinje naredni šestomjesečni ciklus u kojem se ponovo može provesti 90 dana u zemljama Šengena. Boravak bez vize duži od 90 dana ilegalan je i može rezultirati trajnom zabranom ulaska u zemlje Šengena", upozorenje je za sve državljane BiH koji namjeravaju putovati u zemlje Šengena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije