Društvo

Dunjić: Značajna uloga vaspitno-popravnog doma u Banjaluci

Dunjić: Značajna uloga vaspitno-popravnog doma u Banjaluci
Dunjić: Značajna uloga vaspitno-popravnog doma u Banjaluci

BANJALUKA - Vaspitno-popravni dom u Banjaluci ima značajnu ulogu u prevaspitavanju maloljetnika jer doprinosi da se vrate u društvenu sredinu, ocijenio je pomoćnik ministra pravde Republike Srpske Pero Dunjić.

Dunjić je prilikom obilježavanja 10 godina rada Vaspitno-popravnog doma za maloljetnike rekao da ovaj dom ima društveni značaj, te važnu ulogu u izvršenju krivičnih sankcija i suzbijanju maloljetničke delinkvencije.

 "Ova ustanova u značajnoj mjeri doprinosi da se maloljetnici koji se u ranim godinama života odaju kriminalu vrate u društvenu sredinu", rekao je Dunjić.

 Prema njegovim riječima, težište rada Vaspitno-popravnog doma kao jedine ustanove ovog tipa u Srpskoj, koji radi u okviru Kazneno-popravnog zavoda Banjaluka, zasnovano je na prevaspitanju maloljetnika i njihovoj reintegraciji u društvenu sredinu, saopšteno je iz Ministarstva pravde Srpske.

Direktor Kazneno-popravnog zavoda Banjaluka Goran Selak rekao je da u domu borave tri maloljetnika, dok su za deset godina postojanja kroz njega prošla 83 maloljetna lica.

 "Mnogi maloljetnici su u Odjeljenje došli bez osnovne škole, a ovdje su završili zanat. Nekima je ovo bio prvi i jedini dom, drugima sigurna kuća, trećima mjesto odluke. Mnogi su ovdje odlučili da je bolje biti čovjek nego delinkvent", naveo je Selak.

On je ocijenio da je Vaspitno-popravni dom u Banjaluci jedan od najboljih primjera visokog stepena saradnje između pravosudnih institucija, organa i ustanova koje rade sa maloljetnicima u Republici Srpskoj i distriktu Brčko.

"Maloljetničko prestupništo proizilazi iz smanjene sposobnosti maloljetnika za shvatanje posljedica prouzrokovanih nezrelošću, ali i nedostatkom roditeljske brige, odgojnim propustima u školi i društvu u cjelini. Zbog toga je važno shvatiti značaj, te obezbjediti kvalitetno vaspitanje i obrazovanje što doprinosi pravilnom razvoju ličnosti maloljetnika", poručio je Selak.

Obilježavanju 10 godina postojanja Odjeljenja Vaspitno-popravnog doma prisustvovali su mnogobrojni saradnici koje rade sa maloljetnicima, predstavnici organa starateljstva, osnovnih sudova, okružnih tužilaštava, centara za socijalni rad, te Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Iz Ministarstva su naveli da se u Odjeljenju Vaspitno-popravnog doma prema počiniocima krivičnih djela oba pola izvršava jedna od najtežih vaspitnih mjera, koju izriče nadležni Sud. Mjera koja bude izrečena ne može trajati manje od šest mjeseci, niti duže od četiri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije