Društvo

Dvije Turkinje i jedna Holanđanka bile na "Susretima mladih RS"

Dvije Turkinje i jedna Holanđanka bile na "Susretima mladih RS"
Dvije Turkinje i jedna Holanđanka bile na "Susretima mladih RS"

Ovogodišnjim "Susretima mladih RS", koji su se protekle sedmice odvijali u Trebinju, prvi put su se priključile i tri strane gošće, dvije djevojke iz Turske i jedna Holanđanka, koje su prezadovoljne gostoprimljivošću Trebinjaca, pa su obećale da će se vratiti u ovoj grad.

Dvije mlade Turkinje, koje su već duži period u BiH i regionu na volonterskoj razmjeni, oduševljene su ovim krajevima i ostaju još neko vrijeme, jer od nas, tvrde, imaju šta naučiti.

"One su ranije dobrovoljno pomagale u raščišćavanju nakon što se povukla voda iz poplavljenih mjesta, a mi smo smatrali korisnim da ih pozovemo na ove susrete kako bi razmijenile iskustva sa našom omladinom", kaže Milica Mijatović, članica Organizacionog tima "Susreta" i član Sekretarijata Omladinskog savjeta RS.

Koliko god zvučalo čudno, Esra Selvan, buduća profesorica matematike, i Burdžu Bondžukču, inženjerka iz Istanbula, smatraju da je volonterizam mnogo slabije organizovan u Turskoj nego u BiH, gdje, kako tvrde, i omladinske organizacije bolje djeluju.

Prije "Susreta" u Trebinju bile su članice Volonterskog kampa "Srce, ruka, lopata" u Bijeljini, na kome ih je, kako kažu, solidarnost među ovdašnjim narodom dirnula do suza.

"Najprije smo stigle u Priboj u Srbiji, a onda u BiH, gdje smo pomagali kod čišćenja zemlje i mulja sa poplavljenih ulica i iz kuća u Bijeljini, ali nam nije bilo teško, već zadovoljstvo kada smo shvatili da su ovdje ljudi pretrpjeli ogromnu štetu i da im treba pomoć", kaže Burdžu, koja je bila i mnogo pričljivija.

Njena koleginica Esra dodaje im je naročito žao bilo kada su vidjele u kakvom stanju su bile brojne institucije kulture i one od javnog značaja, zbog čega se njih oko 25 još više trudilo da očisti zidove i fasade umrljane muljem.

Smatraju da je volonterizam mnogo slabije organizovan u Turskoj nego u BiH

"Mi ne znamo da li zbog činjenice što su se stanovnici BiH našli u nezavidnoj situaciji zbog poplava ili je u pitanju nešto drugo, ali primijetili smo da se to ovdje shvata ozbiljnije i da volonteri imaju više odgovornosti, a sa druge strane smo se saglasile da se obje osjećamo vrlo prijatno u BiH jer naše kulture imaju i dosta sličnosti", kaže Burdžu.

Ona tvrdi da ne postoji ništa što bi ona mijenjala u Bosni i Hercegovini, dok Esra dodaje da sve promjene nabolje dolaze u obzir.

"Iza sebe imamo dosta volonterskog rada, jer smatramo da on korisno utiče na mladog čovjeka koji treba da se uči da pomaže slabijim i nejakim i da ne gleda sve kroz materijalnu dobit. A to što smo sada u BiH, u stvari izražava našu želju za promjenama, da jednostavno promijenimo volontersko okruženje, da odemo u neku drugu zemlju kako bismo se uvjerili u ovdašnji život", govori Esra.

Djevojka iz Holandije Matine Jansen je treći put u BiH, gdje dolazi kao turista i gdje svaki put po jedan dio svoga odmora koristi da upozna ovo zemlju. Ova mlada studentkinja arhitekture je naročito oduševljena našim građevinama, koje predstavljaju spoj različitih civilizacija, a to, kako kaže, čini i veliko bogatstvo svake zemlje.

"Obilazila sam i zemlje vašeg regiona, Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku, gdje mi se takođe dopada ta građevinska raznolikost", kaže Matine.

Odlučila se za dolazak u Trebinje jer je čula da će se ovdje okupiti omladina iz svih dijelova Republike Srpske, što je shvatila kao najbolji način da upozna i raznolikost naših krajeva i nije se pokajala, tim prije što ju je Trebinje fasciniralo.

"Nisam očekivala da ovako mali grad ima ovakav jedinstven sklad, te da arhitektura u BiH predstavlja tako divan spoj starih građevina veoma sličnih onima u Austriji, ali i onima u Istanbulu, koji sam takođe posjećivala, a iz koga dolaze moje dvije prijateljice sa 'Susreta'", kaže Matine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije