Društvo

Dvije trećine uzoraka hrane u BiH sadrži GMO

Dvije trećine uzoraka hrane u BiH sadrži GMO
Dvije trećine uzoraka hrane u BiH sadrži GMO

SARAJEVO - Od stotinjak uzoraka hrane za ljude i životinje u BiH, koji su ispitivani na prisustvo genetski modifikovanih organizama (GMO), čak 67 je bilo pozitivno, pokazale su laboratorijske analize Instituta za inženjerstvo i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu.

Uzorci su uzeti u trgovinskim centrima i fabrikama hrane za životinje u 17 gradova širom BiH, od kojih je 72 bilo uvoznog porijekla a 28 domaćeg, navodi se u izvještaju,  koji je Agencija za bezbjednost hrane BiH pripremila na osnovu  laboratorijske analize Instituta, prenosi Indikator.ba.

Testirani su mesni proizvodi sa sastojcima na bazi soje, kukuruzne pahuljice, mješane žitarice, pekarski proizvodi koji sadrže kukuruz, među kojima su razne vrste keksa i grickalica, kao i hrana za životinje na bazi soje i kukuruza.

"Od ukupno 45 analiziranih uzoraka hrane za ljudsku upotrebu, 26 uzoraka je pozitivno, odnosno utvrđeno je prisustvo GMO, dok je 19 uzoraka negativno. Od 48 analiziranih uzoraka hrane za životinje 41 je pozitivan, dok je sedam negativno", navodi se u izvještaju.

S druge strane, u Inspektoratu RS, koji je učestvovao u cijelom procesu praćenja prisustva GMO u hrani, tvrde kako potrošači nemaju razloga za strah, jer su dodatne analize pokazale kako na tržištu nema proizvoda pozitivnih na GMO.

Na osnovu procjenjenog rizika, Republička inspekcija je pripremila uzorke kukuruzne krupice i brašna, kukuruznih pahuljica, keksa, grickalica i smokija.

Uzeta su 23 uzorka koja su dostavljena na analizu referentnoj laboratoriji Evropske unije u Italiji, koja je nakon izvršenih analiza utvrdila da su svi uzorci bili uredni, odnosno da nije utvrđeno prisustvo genetičkih modifikacija, poručuju iz Inspektorata.

Isti izvor podsjeća da je prema važećoj zakonskoj regulativi, u BiH, uvoz, upotreba i proizvodnja GMO proizvoda zabranjeni, osim u posebnim slučajevima, uz prethodnu saglasnost nadležnog ministarstva i rigorozna ograničenja.

GMO je organizam (osim ljudskog) u kojem je genetički materijal izmjenjen na način koji se ne može postići prirodnim razmnožavanjem ili prirodnom rekombinacijom. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije