Društvo

Dvoje djece, žrtve nasilja, smješteno u hraniteljsku porodicu

BIJELJINA - U okviru borbe protiv nasilja u porodici Centar za socijalni rad u Bijeljini je prošle godine dvoje djece koja su bila žrtve nasilja izdvojio iz biološke porodice i smjestio ih u hraniteljsku porodicu, navodi se u izvještaju Odjeljenja za društvene djelatnosti koji je upućen Skupštini grada.

U istom periodu tri žene i troje djece privremeno su smješteni u sklonište za žrtve nasilja.

Tokom 2013. godine u Bijeljini su evidentirana 132 slučaja porodičnog nasilja, što je za 30 odsto više nego u 2012. godini.

Najčešće žrtve nasilja u porodici  su žene u 103 slučaja, muškarci u 22 slučaja i djeca u četiri slučaja.

Prijavu o nasilju Centar za socijalni rad je u 98 slučajeva dobio od policije, žrtva nasilja u porodici direktno je zatražila pomoć u 24 slučaja, a u ostalim slučajevima Centar je dobio saznanja o nasilju od građana i drugih institucija.

Gradski Centar za socijalni rad je u 2013. godini o ovim slučajevima sačinio 105 izvještaja za policiju i sedam izvještaja za Okružno tužilaštvo.

U 2013. godini u Sigurnoj kući u Bijeljini zbrinuto je 13 žena i sedmoro djece, od toga pet žena i jedno dijete iz Bijeljine, a ostali korisnici su sa područja Zvornika, Vlasenice, Srebrenice, Ugljevika i Osmaka.

Među nasilnicima nad ženama iz Bijeljine koje su boravile u Sigurnoj kući su najčešće muževi, ali i očevi, sinovi i vanbračni partneri, a žene žrtve nasilja imaju od 23 do 62 godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije