Društvo

Formirati Savjet za pomoć djeci sa posebnim potrebama

Formirati Savjet za pomoć djeci sa posebnim potrebama
Formirati Savjet za pomoć djeci sa posebnim potrebama

BANJALUKA - Centar "Zaštiti me", kao krovna institucija za pomoć djeci sa posebnim potrebama, trebalo bi da formira Savjet sastavljen od ljudi iz politike, obrazovanja i privrede, da bi se problemi ove populacije držali u fokusu javne pažnje, dogovorili su zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikola Špirić i direktor ove ustanove Zorica Kuzmanović-Vasilić.

Sagovornici su ukazali i na potrebu izgradnje zajedničke institucije za pomoć djeci sa posebnim potrebama, koja bi bila podijeljena na paviljone prema stepenu potrebe, kao i na potrebu uvođenja asistenata u osnovnim školama koji će raditi zajedno sa nastavnicima. 

Špirić je iskazao i spremnost da se na zahtjev ovih ustanova u narednoj godini stipendira određeni broj studenata za studij defektologije, s obzirom da na univerzitetima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu nema ovakvih studijskih programa, a postoji potreba za ovim kadrom.

On je upozorio da broj djece sa autizmom i posebnim potrebama naglo raste, a da mogućnosti da im se pomogne nisu na potrebnom nivou, zbog čega je taj problem potrebno stalno držati u fokusu medijske pažnje.

"Mislim da su Vlada Republike Srpske i kabinet predsjednika radili dosta na tome da se izgradi svijest građana BiH da problem prerasta mogućnosti", rekao je Špirić.

On je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da posljednje dvije godine iskoristi svoje diskreciono pravo da svojim dijelom od 40.000 KM, kojima raspolažu predsjedavajući i dva potpredsjedavajuća, podrži ustanove za pomoć djeci sa posebnim potrebama.

Špirić je pozvao medije na dnevnu pažnju prema ovim ustanovama, jer se one bave teškim i humanim zadatkom.

Direktor Centra Zorica Kuzmanović-Vasilić zahvalila je Špiriću za finansijsku podršku otvorenom prvenstvu u atletici u aprilu za udruženja djece sa teškoćama u razvoju iz BiH, Srbije, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore, koje je okupilo 145 učesnika.

Ona je za 15, 16. i 17. avgust najavila drugo prvenstvo BiH u boćanju, na kojem će učestvovati 50 takmičara u 17 ekipa, od kojih pet iz Federacije BiH i 12 iz Republike Srpske, koje su podržali Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske i zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Izvršni direktor Udruženja roditelja i omladine sa posebnim potrebama i lica sa invaliditetom "Moja luka" Gordana Adamović-Đorđević zahvalila je Špiriću i Savjetu ministara na finansijskoj pomoći njihovom centru za dnevno zbrinjavanje nepokretne djece.

"Djelimično nas finansira lokalna zajednica, a većinu sredstava obezbjeđujemo sami donacijama i projektima, tako da nam je novčana pomoć Savjeta ministara veoma značajna", rekla je ona.

Predsjednik Udruženja za pomoć licima sa autizmom "Djeca svjetlosti" Mirjana Kojić navela je da oni imaju prvi dnevni centar za ovu populaciju u Republici Srpskoj, u kojem će u početku boraviti šest korisnika.

"Saradnja sa Centrom `Zaštiti me` nam je potrebna, jer ovdje djeca školskog uzrasta dobijaju uslugu. Ali, šta sa tom djecom kad izađu iz školskog sistema? Trenutne dnevne aktivnosti podrazumijevaju terapije sa volonterima psiholozima i pedagozima, logopedima i psihijatrom", rekla je Kojićeva.

Prema njenim riječima, dnevni centar je prostorije dobio od grada Banjaluka, dok bi stvaranjem uvezanog sistema trebalo biti omogućeno finansiranje kadra.

Direktor banjalučke Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" Dijana Bogdanović istakla je da ustanova kojom rukovodi zbrinjava djecu sa posebnim potrebama i ukazala na potrebu uključivanja asistenata u rad sa ovom djecom u nastavi.

Sekretar Sportskog saveza "Menerali" Dragana Zec i direktor Dječijeg doma "Rada Vranješević" Vladimir Kajkut uručili su Špiriću zahvalnice za novčane donacije ovim ustanovama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije