Društvo

Gastarbajteri donose ekstraprofit zubarima

Gastarbajteri donose ekstraprofit zubarima
Gastarbajteri donose ekstraprofit zubarima

MRKONJIĆ GRAD, ZENICA - Većina stomatologa u BiH ovih dana ima pune ruke posla zbog sezone godišnjih odmora, kada već tradicionalno naši građani koji žive i rade u inostranstvu, dolaze u domovinu i ovdje posjećuju zubare, zbog cijena koje su višestruko niže nego u bogatijim evropskim državama.

Stomatolozi ističu da su njihove usluge i do deset puta jeftinije nego što ih naplaćuju njihove kolege u Evropi te da povjerenje u ovdašnje zubare raste, što su samo neki od razloga zbog kojih im ovih dana "cvjeta" posao.

Istog su stava i naši građani koji žive u inostranstvu, koji naglašavaju da svaki godišnji odmor koriste kako bi posjetili zubare u BiH.

"Čim sam došao u Banjaluku, nazvao sam svog zubara kako bih se naručio na zamjenu plombi. Međutim, on mi je rekao da ću morati čekati desetak dana, ako ne i više, pošto je kod njega velika gužva. Izgleda da mnogi koriste odmor kako bi ovdje posjetili zubara i ostvarili uštedu", priča  nam jedan Banjalučanin, koji živi u Švajcarskoj.

Mladen Tica, vlasnik mrkonjićke Stomatološke ambulante "Dr Tica", potvrđuje da je došlo do porasta posla sa dolaskom sezone godišnjih odmora.

Svaki godišnji odmor koriste kako bi posjetili zubare u BiH

"Definitivno, osjeti se razlika u poslu. Ja smatram da je najpresudniji razlog cijena, a oni i vjeruju u usluge naših doktora. Pošto ovdje dođu na odmor, nemaju dilemu i odluče se da uzmu i naše usluge", ističe Tica.

Po njegovim riječima, popravak zuba u Mrkonjić Gradu u prosjeku košta oko 30 maraka, a vađenje je duplo jeftinije, odnosno košta 15 maraka.

"To je bar deset puta jeftinije nego u bogatijim evropskim državama", naglašava Tica.

Da je ovih dana posla više nego obično, potvrdio nam je i dr Nermin Ljubunčić iz zeničke Stomatološke ordinacije "D&N", koji, međutim, ističe da i bh. građani koji žive u inostranstvu sve češće više puta "odmjere", prije nego što se odluče za neku od ordinacija.

"Kada dođu ljudi iz dijaspore, nije to kao prije. Oni obiđu više ordinacija, da vide ima li kakvog popusta", pojašnjava Ljubunčić, koji ističe da ovih dana naši građani iz dijaspore, između ostalog, najviše traže izbjeljivanje zuba i navlake.

To što su ovdašnjim zubarima pune ruke posla, ne čudi, ako se zna kolike su cijene u drugim državama.

Prema ranijim podacima, u Sloveniji vađenje zuba košta od 50 do 100 evra, a 35 do 70 se plaća "običan" popravak, koji u nekim slučajevima košta i do 140 evra.

U još bogatijim evropskim zemljama cjenovnici su, prema dostupnim podacima, drastično "masniji".

Naši građani koji rade u Italiji ispričali su nam da vađenje zuba u toj zemlji košta minimalno 50 evra, a najjeftinija popravka je 70 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije