Društvo

Gavranović: Voda za čitavu Manjaču do 2030.

Gavranović: Voda za čitavu Manjaču do 2030.
Gavranović: Voda za čitavu Manjaču do 2030.

BANJALUKA - Gradonačelnik Slobodan Gavranović izjavio je u srijedu da će kompletno stanovništvo na Manjači imati pitku vodu do 2030. godine, a sudeći prema trenutnim radovima, najprije će stići u 25 kuća u Gornjim Lusićima.

Nadležni su danas bili na Manjači i obišli radove na buster stanici u selu Gornji Lusići, koja će vodom snabdijevati 25 domaćinstava, a kako su se uvjerili, radovi teku po planu.

Gradonačelnik je kazao da je ova stanica dio podsistema Vulini, odnosno vodovodnog sistema Banjica. Ukupna vrijednost izgradnje buster stanice iznosi 45.000 KM.

"Manjača će u cijelosti biti pokrivena vodovodnom mrežom, onako kako je to projektovano za sistem Banjica, a ostaje da se rade krakovi do svake kuće u narednom periodu, što je lakše i jeftinije. Privodimo kraju taj projekat i mislimo da ovim stvaramo uslove da do 2030. godine kompletno stanovništvo na Manjači bude obezbijeđeno pitkom vodom", istakao je Gavranović.

Milenko Šarić, direktor Centra za razvoj i unapređenje sela, rekao je da će vodom sa buster stanice koju su obišli biti snabdjevano 25 domaćinstava. Ukupna dužina potisnog cjevovoda na koji se priključuju domaćinstva iznosi oko 6.000 metara, a ova stanica ima mogućnost da vodom snabdijeva domaćinstva na nadmorskoj visini oko hiljadu metara.

"Kada ovih 25 domaćinstava dobije vodu zaokružićemo podsistem Vulini. Ostaje još nekoliko kuća koje su udaljenije od primarnog cjevovoda, ali ćemo u narednom periodu nastojati da i do njih dovedemo vodu", ističe Šarić.

On je pozvao mještane da se što prije jave u tehničku službu Centra kako bi im nadležni odredili termine za priključenje na nedavno otvoreni podsistem Vulini. Priključak košta 700 KM, uz obavezu vlasnika domaćnistva da napravi šaht za smještanje vodomjera.

Zlatko Sladojević, predsjednik Savjeta MZ Stričići, demantovao je neke tvrdnje da na podsistemu Vulini nema vode, ističući da od dana puštanja tog podsistema vode ima stalno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije