Društvo

Građani najviše vjeruju medijima

Građani najviše vjeruju medijima
Građani najviše vjeruju medijima

BANJALUKA - Građani i dalje najviše vjeruju medijima, a najmanje političarima i nadležnim institucijama, pokazalo je istraživanje Fondacije "Friedrich Ebert", koje je predstavljeno danas na Svjetski dan slobode medija.

"Nema slobode medija gdje najveći funkcioneri države upućuju uvrede novinarima, seksističke i nacionalne prirode", kazao je Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka.

Vukelić ističe da takvim ponašanjem političari šalju poruku u javnost da je potpuno normalno napadati novinare.

Milkica Milojević, predsjednik Udruženja novinara BiH, težinu situacije iskazala je kroz zaključke svjetskih kuća kao što je "Freedom House", koja tvrdi  da u posljednih 12 godina nije bilo lošijeg perioda globalno gledano za novinarstvo i novinare.

"Nažalost, kada je situacija takva globalno, onda kod nas sigurno ne može biti bolja nego što je u razvijenim zemljama, nego samo još i gora", kazala je Milojevićeva.

Dodala je da, koliko god profesija bila degradirana, novinari su još cijenjeni u krugovima u kojima se gleda poštenje, inteligencija i hrabrost.

Klub novinara Banjaluka Svjetski dan slobode medija obilježio je predstavljanjem rezultata Fondacije "Friedrich Ebert" te diskusijom između novinara i političara.

Istraživanje je pokazalo da građani najviše vjeruju medijima, a najmanje političarima, koje ujedno i proglašavaju najvećim krivcima za netačno izvještavanje novinara te kršenje novinarskih sloboda.

Većina ispitanika, njih 84,2 odsto, smatra da je sloboda medija u BiH malo ili gotovo nikako prisutna. Zabilježen je porast zadovoljstva ispitanika iz FBiH medijima i novinarima iz RS i to je podatak koji ranije nije zabilježen. Takođe više od 90 odsto ispitanika smatra da su napadi na novinare neprihvatljivi.

Obilježavanju Dana slobode medija u Banjaluci od političara prisustvovali su Srđan Todorović, član Izvršnog odbora Socijalističke partije, te Davor Šešić, poslanik Srpske demokratske stranke u Narodnoj skupštini RS.

Šešić je istakao da građani s pravom najviše vjeruju medijima, jer se njima obraćaju kada žele da riješe svoje probleme prije nego institucijama, zato što su se uvjerili da će putem medija da ih brže i riješe.

Tanja Topić, predstavnik Fondacije "Friedrich Ebert", kazala je da istraživanja pokazuju da je BiH dostigla granicu zemalja koje se svrstavaju u djelimično slobodne.

"Novinari nemaju prostora da se specijalizuju za pojedine oblasti niti redakcije imaju mogućnosti da usavršavaju novinare, te je prisutan veliki deficit u pogledu specijalizovanih novinara, takođe novinari se nalaze u lošoj situaciji zbog niskih primanja", kazala je Topićeva.

Brojne čestitke

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz RS

Sloboda medija je preduslov za izgradnju demokratskog i civilizovanog društva

Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH

Upućujem vam čestitku sa željom da svakim danom sloboda izražavanja bude veća i jača. Podržavamo vas u širenju govora pravednosti, slobode izražavanja i objektivnog informiranja građana

Milorad Dodik, predsjednik RS

Ovaj dan je prilika da još jednom ukažemo na važnost slobode izražavanja, slobodnih i odgovornih medija za svako demokratsko društvo, a u RS stvoreni su uslovi za rad svih medija

Željka Cvijanović, premijer RS

U ime Vlade i svoje lično upućujem vam iskrene čestitke. Želim vam da objektivnim i profesionalnim izvještavanjem nastavite da doprinosite informisanju, izgradnji i očuvanju demokratije

Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS RS

Jasno je da bez slobode medija nema ni demokratije, ni zaštite ljudskih prava, ali ni napretka društva. Isto tako jasno je da demokratije nema ni ako dođe do zloupotrebe medija što se, nažalost, nerijetko dešava

Marinko Čavara, predsjednik FBiH

Obveza svih nas je BiH izgraditi kao pravnu državu i kao tolerantno i otvoreno društvo koje prepoznaje vitalnu ulogu slobodnih medija

Fadil Novalić,premijer FBiH

Uvjeren sam da je zajednički cilj izgraditi BiH kao bolje društvo u kojem se poštuju i cijene ljudska prava, ali i mjesto gdje se bolje i bezbjednije živi

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a

Nažalost, RS je danas daleko od profesionalnog informisanja. Mediji se gase, novinari ostaju bez posla, a samo rijetki mogu da se pohvale nepristrasnošću

 

         

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije