Društvo

Gubitaš naručio deset polovnih autobusa

Gubitaš naručio deset polovnih autobusa
Gubitaš naručio deset polovnih autobusa

SARAJEVO - Kantonalno javno komunalno preduzeće (KJKP) GRAS Sarajevo, čiji je gubitak zbog loše poslovne politike i nebrige kantonalnih vlasti dostigao čak 130 miliona KM, nedavno je naručilo deset zglobnih autobusa za gradski saobraćaj, ali bi problem mogla da predstavlja činjenica što je riječ o polovnim vozilima.

Preduzeće je, naime, raspisalo čak i međunarodni tender za ove namjene, koji je zakonska obaveza ako je riječ o nabavci većoj od milion KM, a javni natječaj je objavljen u posljednjem "Službenom glasniku BiH", broj 68.

Prema detaljima konkursa, KJKP GRAS 10 polovnih autobusa namjerava platiti približno milion KM, iz čega proizlazi da će po jednom rabljenom autobusu isporučiocu biti plaćeno oko 100.000 KM.

Informacija je "Nezavisnim" potvrđena i iz samog sjedišta firme, iz koje naglašavaju da GRAS-u nedostaje 50 autobusa da bi zadovoljio potrebe putnika za prevozom.

Na pitanje otkuda im uopće sredstva za kupovinu autobusa, s obzirom na to da je preduzeće u velikoj dubiozi, odgovaraju da ih je obezbijedila Vlada Kantona Sarajevo.

"Za kupovinu novih autobusa potrebna su velika finansijska sredstva, koja GRAS u ovom trenutku nema", navode iz preduzeća.

Uvjeravaju da će ovom nabavkom, iako je riječ o polovnim autobusima, biti poboljšan kvalitet javnog prevoza u kantonu.

"Autobusi će saobraćati linijama za koje trenutno nemamo dovoljno vozila. Vozila GRAS-a izlaze iz garaža na liniju samo ako su uredno tehnički pregledana i sigurna za prevoz putnika", odgovorili su na pitanje mogu li putnicima garantirati bezbjednost s obzirom na to da je riječ o rabljenim autobusima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije