Društvo

HIV pozitivni diskriminisani

HIV pozitivni diskriminisani
HIV pozitivni diskriminisani

BANJALUKA - Od 1. decembra do 1. decembra prođe cijela godina dana, a tada, nakon 365 dana, sjeti se neko, ovdje u ovom našem društvu, gdje nam je zavičaj, zemlja našeg rođenja i življenja, da i mi postojimo, samo je dio osjećanja jedne od osoba inficiranih virusom HIV-a u BiH koje je prenijela na papir i poslala "Nezavisnim novinama".

"Gdje postojimo još, zato što imamo pravo na život i imamo pravo biti srećni kao svi ljudi u ovoj zajednici i na ovome svijetu", dodaje ova djevojka.

Ističe da neki, nažalost, ne misle da imaju pravo na život i pravo na sreću. "Možda je više njih od ovih drugih, možda ih je mnogo više. Ja to ne znam, ali želim misliti i uvjeravam sebe da su ipak samo pojedinci u pitanju, koji smatraju da smo krivi jer smo HIV pozitivni. Pojedinci koji su uvjereni da smo ko zna kakvi, zli i degenerisani, čudovišta, a ne ljudi, kad nam se uopšte dogodilo da budemo HIV pozitivni", napisala je ova djevojka.

U  RS do sada su registrovane 93 osobe sa HIV-AIDS-om. Od toga, ove godine registrovano je šest novih slučajeva, četiri HIV-a i dva AIDS-a, od kojih je jedan oboljeli od AIDS-a umro. Ovo je manje za tri slučaja u odnosu na prošlu godinu, kada je registrovano devet oboljelih od HIV-AIDS-a. 

"Svih šest novootkrivenih slučajeva su muškog pola, a put prenosa  infekcije je homoseksualni, odnosno pripadaju MSM populaciji, to jest muškarci koji imaju seks sa muškarcima", rekla je dr Stela Stojisavljević, nacionalni koordinator za HIV-AIDS u RS.

Problemima sa kojima se susreću osobe koje su HIV pozitivne posvećuje se sve više pažnje, ali kako navode iz organizacija i udruženja koji se bave ovim pitanjem, to nije ni blizu potrebnog.

Udruženje građana "Action Against AIDS" Banjaluka, u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo RS povodom Evropske sedmice prevencije od HIV-a počelo je sa besplatnim testiranjem, koje traje do 28. novembra u periodu od 13 do 17 časova.

Marina Makivić, portparol UG AAA, rekla je da testiranje vrše obučeni i profesionalni članovi AAA tima u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo RS, te da su zadovoljni odzivom sugrađana za prve dane akcije.

"Konačan broj testiranih ćemo saopštiti po završetku akcije. Svi zainteresovani će proći kroz savjetovanje prije testiranja, HIV testiranje, savjetovanje poslije testiranja i saopštavanje rezultata. Testiranje je anonimno, povjerljivo i besplatno. HIV test se radi uzorkovanjem pljuvačke, tako da molimo sve koji planiraju da obave isto da 30 minuta prije dolaska u prostorije Udruženja ne konzumiraju hranu, piće i cigarete", kazala je Makivićeva.

Ona je istakla važnost testiranja i prevencije kako za pravovremeno liječenje tako i za eventualno prenošenje virusa.

"Evropska sedmica testiranja na HIV 2014.  kao i Svjetski dan borbe protiv AIDS-a 1. decembar su prilika da se ukaže na to kako većina lica čiji je HIV status otkriven u ranom stadijumu je u prednosti iz više razloga", smatra Makivićeva.

Prema njenim riječima, prednosti ranog otkrivanja su mogućnost da žive zdraviji život ako liječenje počne na vrijeme, manja vjerovatnoća da će druge osobe biti izložene HIV infekciji, a izmjenom načina stila života umanjiće dalji prenos HIV infekcije.

"Izuzetno je važna i promjena svijesti društva o osobama koje su inficirane ovim virusom i odnosa javnosti prema njima, njihovim partnerima i porodicama. Oboljeli su i dalje stigmatizovani, diskriminisani i doživljavaju kršenje ljudskih prava svaki dan", upozorila je Makivićeva.

Populacija pod povećanim rizikom

Među grupama pod izrazitim rizikom za prenos HIV-a su osobe iz MSM populacije. Tu spadaju muškarci koji imaju seksualne odnose sa muškarcima, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju, injekcioni korisnici narkotika, te seksualne radnice i radnici.

"Međutim, treba insistirati na tome da ne postoje rizične grupe, nego rizični oblici ponašanja. Razlog tome je što rizično ponašanje dovodi do HIV infekcije, a ne pripadanje određenoj populaciji samo po sebi", saopštili su iz  UG "Action against AIDS".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije