Društvo

"HIV pozitivni imaju pravo na život i sreću"

"HIV pozitivni imaju pravo na život i sreću"
"HIV pozitivni imaju pravo na život i sreću"

BANJALUKA - Neki, nažalost, ne misle da imamo pravo na život i pravo na sreću. Možda je više ovih drugih, mnogo više. To ne znam, ali želim misliti i uvjeravam sebe da su ipak samo pojedinci u pitanju, koji smatraju da smo krivi jer smo HIV pozitivni, kazao je jedan od Banjalučana koji živi s ovim virusom.

"To su pojedinci koji su uvjereni da smo ko zna kakvi, zli i degenerisani", kazao je on.

O osjećanjima mladih sa HIV-om danas mnogi misle, s obzirom na to da se 10. april u svijetu obilježava kao Nacionalni dan podizanja svijesti o mladima koji žive sa HIV-om, odnosno kao dan kada udruženja, organizacije i grupe aktivista skreću pažnju na mlade koji moraju, kako kažu, živjeti s ovim problemom i društvenom stigmom.

"Mladi današnjice su prve generacije koje ne poznaju svijet bez HIV-a, koji je već godinama globalni problem koji odnosi živote. Veoma je bitno da mladi budu svjesni važnosti prevencije i testiranja, čime je borba sa bolešću uspješnija, a dolazimo i do toga da znajući svoj HIV status ne izlažu druge opasnosti od prenošenja virusa", kazala je Marina Makivić, portparol Udruženja "Action Against AIDS" iz Banjaluke, koje realizuje programe prevencije HIV-a i polno prenosivih bolesti te pružanje psihosocijalne podrške oboljelima.

Ona je istakla da je testiranje i rano otkrivanje HIV statusa i te kako važno, te pozvala sve, prvenstveno mlade ljude, da to učine s obzirom na to da im je omogućeno da to obave besplatno.

"Svi koji žele da saznaju svoj HIV status mogu da se jave svakog radnog dana od osam do 16 časova u prostorije DROP-IN udruženja, koje se nalazi na lokaciji Sime Matavulja 7 u Banjaluci. Naglašavamo da je testiranje besplatno, anonimno i povjerljivo", rekla je Makivićeva.

U cilju bolje prevencije i uopšte veće i pristupačnije informisanosti, stručnjaci, ali i prosvjetni radnici i roditelji ističu značaj uvođenja seksualnog vaspitanja u obrazovni sistem, što kod nas još nije slučaj.

"O tom pitanju kod nas su mišljenja podijeljena, a najviše je sporno gdje i na koji način izvoditi te časove, ali i u kojem uzrastu. Takođe, dolazi do problema polne strukture: djevojčicama je neugodno o tome pričati pred dječacima i obrnuto, ali je barijera prisutna i kada je riječ o nastavnicima i učenicima različitog pola", kaže Tatjana Vilendečić, direktorica OŠ "Vuk Stefanović Karadžić" u Banjaluci, koja dodaje da je stoga za postepeno uvođenje seksualnog vaspitanja u školske klupe.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, u entitetu su registrovane 93 osobe sa HIV-om i AIDS-om, a od toga je tokom prošle godine zabilježeno šest novih slučajeva. Iz Klinike za infektivne bolesti u Banjaluci je saopšteno da dvije osobe starosne dobi od 13 do 25 godina trenutno primaju antiretrovirusnu terapiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije