Društvo

Hercegovac svake godine kupuje novi mercedes, imao ih više od 50

Hercegovac svake godine kupuje novi mercedes, imao ih više od 50
Foto: Fenix-magazin/privatna arhiva | Hercegovac u Njemačkoj svake godine kupuje novi mercedes, imao ih više od 50

Hrvat porijeklom iz Mostara Stojan Miličević (86), koji živi u njemačkom Kalvu, vjerovatno je rekorder po broju novih mercedesa koje je kupovao posljednjih 55 godina.

Tokom svog života vozio je između 55 i 60 mercedesa i svi su bili u njegovu vlasništvu. 

Njegov sin Željko Miličević, koji ga je nominovao u izboru “Hercegovac godine”, kaže da mu je otac zadnjih 55 godina gotovo svake godine kupovao novi mercedes, a posljednjeg je kupio 2023. godine. U avgustu će ponovo kupiti potpuno novog mercedesa, saznaje Fenix-magazin.com.

"Ljubav prema Mercedesu je Hercegovcima u krvi", sa smiješkom je otkrio 86-godišnji pensioner.

Stojan Miličević je rođen u Slipčićima, u Mostaru. Tu je završio i osnovnu školu, a u Mostaru je pohađao srednju školu. Vojni rok je služio u Skoplju. Od 1960. do 1966. godine bio je zaposlen u tvornici Ložionica u Mostaru, a uz posao je igrao i fudbal. Igrao je za klubove NK Slipčići i FK Lokomotiva Mostar.

Stojan je u Njemačku stigao 1966. godine, gdje je godinu dana radio kao građevinski radnik. Potom se 1967. godine zaposlio u tvornicu Mercedes- Benz Sindelfingen. Tu tvornicu smatraju jednom od vodećih svjetskih centara za bezbjednost, inovacije i dizajn u proizvodnji vozila više i luksuzne klase u globalnoj proizvodnoj mreži.

U tvornici Mercedes-Benza Stojan je ostao da radi do 1998. godine kada je otišao u penziju.

Od kad je u penziji, Stojan sa suprugom Ankom jedan dio godine provodi u Hercegovini, odnosno u Čapljini, a drugi u njemačkom Kalvu. Stojan i Anka su roditelji troje djece i imaju dvoje unučadi.

Možda je i posao u tvornici Mercedesa bio razlog što se Stojan zaljubio u mercedese jer ih je u svom životu, kako kaže, imao više od 50, i to novih mercedesa. Danas u svom vlasništvu ima dva mercedesa.

Svoj prvi mercedes Stojan je, kaže, kupio davne 1969. godine, i od tada do danas gotovo svake godine kupuje novi.

"U proteklih 55 godina bio je vlasnik oko 50 novih mercedesa, a ovaj posljednji kojega je preuzeo u martu 2023. godine jačine je čak 307 KS ( AMG CLA 35 4MATIC ). Osim sto je gotovo svaku godinu vozio novi mercedes u nekoliko navrata je imao u svom vlasništvu i po dva mercedesa. Dakle, u svom vlasništvu je imao između 50 i 60 mercedesa", rekao je Stojanov sin Željko Miličević.

Sin Željko ističe  da se taj podatak može provjeriti u tvornici Mercedes Benz Sindelfingen.

“Na žalost, nemamo fotografije svih tih mercedesa, ali imamo fotografiju njegovog prvog mercedesa iz 1969. godine. Naime Mercedesovi radnici imaju pravo i nakon odlaska u penziju, uz veliki popust, kupovati nove mercedese i to sve do kraja života”, kaže Željko Miličević.

Iako ima 86 godina, Stojan i dalje planirai kupovati i voziti ove automobile, a novi mercedes kupiće već u avgustu ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije