Društvo

Hiljade sati proveli u volontiranju

Hiljade sati proveli u volontiranju
Hiljade sati proveli u volontiranju

BANJALUKA - Hiljade časova koje sam provela u volontiranju nisu utrošene uzalud jer kad vidim osmijeh na licu onih kojima sam pomogla za mene je to najveća nagrada, kaže Ena Hadžić iz Banjaluke.

Ona je jedan od najboljih volontera u Republici Srpskoj, u čije ruke stiže i nagrada Ministarstva porodice, omladine i sporta RS, a koja se dodjeljuje povodom Međunarodnog dana volontera, 5. decembra.

U pitanju je medalja i novčana nagrada u iznosu od dvije prosječne plate, a koju će, pored nje, dobiti i troje njenih kolega iz RS.

"Nagrada je došla kao rezultat svega onoga što sam u ovoj godini uradila. Učestvovala sam u pripremi i radu brojnih manifestacija širom RS, a najveći utisak nosim iz rada sa mladim ljudima. Taj osjećaj je neprocjenjiv", kazala je djevojka koja je u ovoj godini sakupila 1.400 volonterskih sati.

U probranom klubu nagrađenih i onih koji su sakupili preko 1.000 časova društveno korisnog rada je i Snežana Tomić iz Bijeljine, volonterka Crvenog krsta u ovom gradu, za koju, kaže, volontiranje predstavlja stil života, te Žarko Jović iz Doboja i Marko Aleksić iz Gradiške.

"Učestvovala sam u brojnim projektima, ali sam posebno ponosna na rad sa Romima i manjinama na problemu opismenjavanja djece i odraslih, pogotovo žena. Tu su i brojne aktivnosti u pomoći ugroženim porodicama, koje smo realizovali preko Crvenog krsta u Bijeljini", kazala je Tomićeva.

Ocijenila je da mlađe generacije nisu mnogo zainteresovane za volontiranje, pogotovo u organizacijama poput Crvenog krsta, gdje nema materijalne koristi.

U Volonterskom servisu Republike Srpske kažu kako je to, prije svega, stvar promocije, bez koje niko neće biti zainteresovan za volontiranje.

Prema riječima Vanje Kukrike, direktora Volonterskog servisa, benefiti od ovog vida angažovanja su višestruki i ne moraju da ostanu na ličnoj satisfakciji.

"Zakonom je prepoznata volonterska knjižica, gdje se unose svi angažmani jednog volontera. Ona može dobro poslužiti i za stipendije u inostranstvu, jer strani univerziteti to jako cijene. Kod nas, nažalost, još ne. Takođe, ona može biti i dobra preporuka i prilikom zapošljavanja", kazala nam je Kukrika. Jasmina Davidović, ministar porodice, omladine i sporta RS, kazala je da su u toku godine realizovani različiti projekti za opštu dobit, te da će Ministarstvo na čijem je čelu nastaviti da pruža podršku volonterizmu.

"Veoma sam ponosna na činjenicu da se volontiranje razvija u cijeloj Republici Srpskoj i da smo u ovoj godini otvorili i tri nova volonterska servisa. Samim tim je ispunjen i jedan od ciljeva Strategije za unapređenje i razvoj volontiranja u RS", kazala je Davidovićeva i dodala kako sredstva namijenjena za razvoj volonterizma u ovoj godini iznose 50.000 KM.

Priznanja za najvrednije dodijeljena su i u Federaciji BiH, gdje je Crveni krst dodijelio nagrade za 25 volontera s ovog područja.

U svojoj strukturi 2015. godine evidentirali su 2.699 volontera, koji su prosječno dnevno uložili 135 sati rada, što ukupno iznosi 354.365 časova dobrovoljnog rada kojeg su poklonili zajednici.

"To se ne može platiti novcem, a daje značajan doprinos kompletnoj zajednici", kazala je Azra Mešić iz federalnog Crvenog krsta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije