Društvo

Humanitarci iz Holandije pomažu porodici Todić iz Donje Paležnice

Humanitarci iz Holandije pomažu porodici Todić iz Donje Paležnice
Humanitarci iz Holandije pomažu porodici Todić iz Donje Paležnice

DOBOJ - Iz trošne i neuslovne kuće, koju ugrožava klizište, četvoročlana porodica Todić iz Donje Paležnice uskoro će se preseliti u pristojnu jednospratnicu, koju im grade humanitarci iz Holandije.

U toku proteklih godinu dana grupa entuzijasta, okupljenih u organizaciju "Make sence" iz Utrehta, organizovanjem zanimljivih akcija sakupila je 10.000 evra, što će biti dovoljno za novi dom, čiju su gradnju uz pomoć lokalnog stanovništva započeli prije pet dana.

"Organizovali smo akciju 'lady's night's', dolazili su masažeri i žene su uplaćivale donacije, a muškarci su članovi fudbalskog kluba, pa su tražili da se za ulaznice uplati malo veći iznos i ta sredstva su prikupili za porodicu, da im se izgradi kuća. Svi koji rade na kući su volonteri, sebi plaćaju put i boravak, i slobodno vrijeme provode u izgradnji kuće", pojasnila je Diki de Rijk.

"Nekoliko mjeseci pred dolazak napravili smo skicu, crtež kako će kuća izgledati, i spisak manjih materijala koje smo dovezli iz Holandije. Ja u Holandiji imam svoju firmu i uzeo sam devet slobodnih dana da dođem ovdje i da završimo posao", kazao je Džon Stajvenberg.

Akciju za pomoć četvoročlanoj porodici pokrenuo je mjesni Crveni krst, koji se obratio za pomoć Marliz van Hofen, koja je u Doboju osnovala prihvatilište za djecu bez roditeljskog staranja "Prijateljska kuća".

"Vidjeli smo da im je klizište pokrenulo kuću, a i ta kuća nije njihovo vlasništvo. Započeli su gradnju nove, postavili temelj, ali nisu mogli dalje. Obratili smo se našim prijateljima Holanđanima, oni su gradili kuće po selima i prihvatili su naš prijedlog", kaže Savka Gavrić, predsjednica CK iz Donje Paležnice.

Dodala je da je i Savjet MZ pomogao u humanitarnoj akciji za Todiće tako što je pribavio neophodnu dokumentaciju, pomogao u prevozu građevinskog materijala i pripremi terena na kojem se gradi kuća.

Drago i Dragica Todić, njihova trogodišnja kćerka i jednoipogodišnji sin do kraja ljeta će se useliti u novi dom, do kojeg se stiže makadamskim putem, a za koji je temelj postavljen prije 12 godina.

"Imaćemo sada sve. Kupatilo, na spratu dvije sobe, u prizemlju kuhinju, dnevni boravak. Za mene je i jedna soba dovoljna. Supruga je prezadovoljna", kazao je Drago Todić (35).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije