Društvo

I dalje bjesne požari u BiH

I dalje bjesne požari u BiH
I dalje bjesne požari u BiH

BANJALUKA, SARAJEVO - Zbog požara koji danima bjesne na području Bratunca Oružane snage (OS) BiH odobrile su da njihov helikopter u petak učestvuje u gašenju na lokalitetu Oparci.

Pripadnici Vatrogasne jedinice Bratunac i radnici Šumskog gazdinstva "Drina" nastavili su u petak da se bore s vatrom. Požar ne ugrožava naselja, a ako ne bude lokalizovan, helikopter će s posadom ostati u Bratuncu i nastaviće da ga gase.

"Veoma je teško ovdje gasiti vatru, jer teren je nepristupačan i miniran i ne smijemo da rizikujemo i ljude uvodimo u požarište. Zbog toga moramo da djelujemo iz vazduha, pa su nam u pomoć pritekle OS BiH. Borimo se kako znamo i umijemo, ovo su nadljudski napori. Temperature su malo niže, a ponegdje je padala kiša, pa je situacija nešto lakša", kazao je Milimir Doder, direktor Republičke uprave Civilne zaštite (RUCZ). 

Prema informaciji iz Ravnog, u petak je bio aktivan požar na području sela Belenići i Gorogaše, koji se širi prema selu Zavala. Gorjelo je na nepristupačnom i miniranom terenu, a u četvrtak su se čule i eksplozije. 

U Federalnom operativnom centru Civilne zaštite rekli su da su opožarene površine na području Konjica pod stalnim nadzorom. Vatrogasci i mještani konjičkih sela Spiljani i Ljuta dežurali su i u petak, kada se ponovo pojavila vatra blizu Ljute, na potezu prema selu Vrdolje, a ugašena je brzom intervencijom vojnih helikoptera. U Civilnoj zaštiti Konjic rekli su da je u četvrtak poslije podne izbio novi požar na području Glavatičeva, ispod planine Janjine, u kojem gori borova šuma. Vatrogasci su za 24 časa intervenisali dva puta i na području Mostara i ugasili zapaljenu travu na Bulevaru i u naselju Ortiješ. U Čapljini su požare gasili šest puta.

U rejonu Gostun, u Novom Goraždu, ekipe CZ kontrolišu situaciju, jer još tinjaju panjevi. Od četvrtka je pod kontrolom i veliki šumski požar u rejonu Hodžićke luke, kod Bileće, a vatrogasci su uspjeli da vatru koja je izbila na području Donjih Davidovića odbiju od naseljenih mjesta. Ovaj požar je prije nekoliko dana izbio na području opštine Nevesinje, nakon čega se proširio na opštine Berkovići i Bileća.

Vatra koja se posljednjih nekoliko dana širila Bjelašnicom, na području Male i Velike Hranisave, od četvrtka naveče je pod kontrolom.

"Palo je i malo kiše pa je i to pomoglo, a gorjelo oko 20 hektara klekovine i nisko rastinje. Vatra je prijetila da ugrozi i muniku, endemsku vrstu četinara", kazao je Sifet Horman, komandir jedinice Vatrogasnog društva Tarčin.

Vatrogasci su u petak gasili i više požara u opštinama Pale, Višegrad, Foča, Čelinac i Trebinje.

Bereg - najveće požarište

Ekipe vatrogasaca budno pate i stanje u Beregu, između Sokoca i Rogatice, a požar je pod kontrolom. Vatru su u četvrtak šest časova gasili stanovnici i vatrogasci, a ona je zahvatila 100 hektara livade, niskog rastinja i šume i progutala nenastanjenu kuću, osam štala, tri garaže, šest kačara i ambara, dva svinjca i balirano sijeno. Napuštena kuća bila je vlasništvo Delivoja Božića, koji je nedavno umro, a ostali pomoćni objekti su vlasništvo Tomislava i Dragomira Batinića, Milkana Đerića i Branislava Božića.

"Požar u Beregu je jedan od najvećih koji se desio ove godine. Još ne znamo kako je vatra planula i to će utvrditi istražni organi. Važno je da niko nije stradao, a vatrogasci i ekipe CZ su nadljudskim naporima uspjele da gs ugase", rekao je Doder.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije