Društvo

I šesti dan 870 učenika bez grijanja

I šesti dan 870 učenika bez grijanja
I šesti dan 870 učenika bez grijanja

BROD - Učenici Osnovne škole "Sveti Sava" u Brodu, njih 870, i šesti dan nastavu pohađaju bez grijanja, dok ova obrazovna ustanova i servis "Tešanović" epilog saradnje traže pred Okružnim privrednim sudom u Doboju.

Naime, tadašnja direktorica škole, koja je penzionisana, prije četiri godine potpisala je sa ovim privatnim preduzećem ugovor o isporuci toplotne energije na deset godina, po cijeni od 3,20 KM po kvadratnom metru na 5.500 metara kvadratnih površine ustanove.

Međutim, u SZTR "Tešanović" tvrde da su 24 mjeseca neplaćenih računa dovela do neisporuke grijanja, te odbijaju izmijeniti ugovor sa školom, a u odštetnom zahtjevu traže 726.000 KM.

"Mi smo već mjesecima ranije obavijestili školu i Ministarstvo prosvjete i kulture RS o tome da će učenike dovesti u ovu situaciju, jer nam duguju 150.000 KM godišnje za neplaćene račune. Niko nas nikada nije ozbiljno kontaktirao dok nije počela grijna sezona," naglasio je za "Nezavisne" juče Dražen Tešanović iz istoimenog preduzeća, napominjući da i njegovo dijete pohađa školu "Sveti Sava" u Brodu.

Ovo je i jedina obrazovna ustanova sa kojom sarađuju, naglasio je on, dodajući da su im uredili i kotlovnicu te spustili cijenu grijanja za 30 odsto u odnosu na onu koju je prije četiri godine ustanovila Skupština opštine.

S druge strane, tvrdi on, škola je naknadno od preduzeća tražila da grijanje plati po cijeni od 3,20 KM godišnje zbog štamparske greške u ugovoru, gdje je izostavljeno "po m2". 

"Svaki dan prolazim pored 870 učenika i njihovih roditelja koji me čekaju pred školom. Nisam učestvovao u ovoj situaciji, već sam je naslijedio, i sada treba da preuzmem odgovornost za ovako nešto", tvrdi Branko Gojković, direktor ove škole za naš list, dodajući da je lično i profesionalno mišljenja kako djeca nisu smjela biti dovedena u ovakvu situaciju.

On je juče podnio krivičnu prijavu protiv ovog preduzeća zbog ometanja nastavnih aktivnosti, kako je pojasnio za "Nezavisne", tvrdeći i to da je svjestan, da i sam, kao i nadležni resor, mogu odgovorati za isto.

U školi i preduzeću "Tešanović" dodaju da se nijedan dokument ove vrste ne realizuje bez Ministarstva prosvjete i kulture RS, koje u to mora imati uvid, pa je tako bilo i u ovom slučaju.

"Mi smo upoznati sa situacijom  u OŠ 'Sveti Sava' Brod i zajedno sa rukovodstvom škole nastojimo da što prije obezbijedimo grijanje. Dogovoreno je da se hitno nabave potrebni radijatori kako bi učenici pohađali nastavu u toplim učionicama", stav je koji smo juče dobili iz resornog ministarstva.

Temperatura u učionicama škole juče bila je od 16 do 17 stepeni, ali je napolju bilo 25. Roditelji apeluju na javnost da se situacija riješi čim prije. U nagovještaju je kupovina 50 konvektorskih radijatora za učinioce, po cijeni od 110 do 129,90 KM, što će značiti i dodatnu potrošnju električne energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije