Društvo

Imam Selvedin Beganović dobio otkaz

SARAJEVO - Rijaset Islamske zajednice u BiH uručio je otkaz imamu iz Velike Kladuše Selvedinu Beganoviću, koji je nekoliko puta napadnut jer je kritikovao vrbovanje i slanje omladine iz BiH na sirijsko i iračko ratište.

Otkaz je uslijedio nakon Beganovićeve suspenzije koju mu je izrekao Izvršni odbor velikokladuškog Medžlisa "zbog težih povreda radnih dužnosti", piše "Dnevni avaz".

Navodno, otkaz nije uslijedio zbog učestalih napada na Beganovića koji ni do danas nisu riješeni, nego zbog "nadriljekarstva i držanja pasa u krugu imovine Rijaseta".

Imam u Trnovi, u opštini Velika Kladuša, Selvedin Beganović posljednji put napadnut je krajem maja kada ga je nepoznati napadač u džamiji izbo hladnim oružjem.

On je bio napadnut i u januaru kada je kod imamske kuće povrijeđen prvo tupim predmetom, a onda mu je napadač nanio povrede nožem.

Napadi su uslijedili nakon što je Beganović uputio otvoreno pismo Bilalu Bosniću, neformalnom vođi salafijskog pokreta u BiH, u kojem je kritikovao praksu vrbovanja i slanja bošnjačkih mladića iz BiH na sirijsko i iračko ratište kako bi se priključili "Islamskoj državi".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije