Društvo

Institut zakazao u nabavci vakcina?

Institut zakazao u nabavci vakcina?
Institut zakazao u nabavci vakcina?

BANJALUKA - Za nestašicu vakcina za mališane, kojih i dalje nema u zdravstvenim ustanovama u RS, najodgovorniji je Institut za javno zdravstvo (IZJZ) RS, koji na vrijeme nije Fondu zdravstvenog osiguranja (FZO) RS predložio da, umjesto petovalentnih, pokrene nabavku trovalentnih vakcina.

To je "Nezavisnim" potvrdio izvor upućen u procedure nabavke, koji podsjeća da IZJZ RS, po pravilu, dostavlja FZO RS specifikaciju vakcina koje treba da nabave, kao i u kojim količinama.

"FZO RS je pravovremeno, još prije deset mjeseci, raspisao tender za nabavku petovalentnih vakcina za ovu godinu. Nakon što se na taj tender niko nije javio, postupak je ponovljen i u januaru ove godine, ali ponovo nije bilo zainteresovanih dobavljača", podsjeća naš izvor.

Poslije dva neuspješna pokušaja, FZO RS je u junu ove godine pokrenuo pregovarački postupak, jer su zalihe bile pri kraju, ali ni taj postupak nije uspio, jer je jedini dobavljač koji je bio zainteresovan odustao.

"Tek tada, skoro nakon godinu uzaludnog nastojanja Fonda da se nabave petovalentne vakcine, IZJZ RS je odlučio da promijeni specifikaciju vakcina i predložio je Fondu da se umjesto petovalentnih, koje očito nije bilo moguće nabaviti, nabave trovalentne", pojašnjava naš izvor.

Kako dodaje, da je IZJZ RS reagovao na vrijeme, "ne bi se desio 'vakuum' sa vakcinama, odnosno trovalentne vakcine su mogle biti nabavljene mnogo ranije i vakcinacija je mogla biti završena njima".

"Logično bi bilo da je Institut odmah, nakon što je prvi tender krajem prošle godine propao, predložio i novu specifikaciju ili za trovalentne ili za šestovalentne vakcine, kako bi se obezbijedile određene količine ovih vakcina u slučaju da se desi da propadnu i naredni pokušaji nabavke petovalentnih vakcina, kao što se i desilo. Takođe, pitanje je i zašto Institut nije posudio vakcine od FBiH, jer je i to moguće", kaže naš sagovornik.

U vezi s ovim tvrdnjama, u telefonskom razgovoru pokušali smo da dobijemo komentar od Slobodana Stanića, v.d. direktora IZJZ RS, ali nam je on rekao da pitanja pošaljemo mejlom, što smo i učinili, no odgovore do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" nismo dobili.

Inače, Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, rekao je da je problem u tome što petovalentnih vakcina nema ni u okruženju, ali da je on riješen nabavkom trovalentne vakcine od Instituta "Torlak".

Potpisani ugovori za trovalentne vakcine  

Kako saznajemo, Fond zdravstvenog osiguranja (FZO RS) je, na osnovu specifikacije Instituta za javno zdravstvo (IZJZ) RS, pokrenuo proceduru nabavke trovalentnih vakcina, i to preko konkurentskog zahtjeva, jer ta procedura javnih nabavki traje mnogo kraće nego kada se raspisuje tender.

"Procedura je završena i FZO RS je već potpisao ugovore za trovalentne vakcine", ističu naši izvori.

Još dodaju da je, istovremeno, ponovo raspisan i tender za petovalentne vakcine, ali i trovalentne i šestovalentne. Ovaj tender bi trebalo da bude završen narednog mjeseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije