Društvo

Izetbegovićeva se hvali, a građani izlaze na proteste

Izetbegovićeva se hvali, a građani izlaze na proteste
Izetbegovićeva se hvali, a građani izlaze na proteste

SARAJEVO - Za godinu dana, tvrde u menadžmentu, popravljeno je stanje u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, napravljeni su odlični rezultati, smanjene su obaveze i napravljene uštede, ali uprkos ovim "sjajnim rezultatima" građani izlaze na proteste u krugu KCUSa ogorčeni zbog loše usluge, čekanja i činjenice da pacijenti sebi kupuju neke lijekove.

Iako je Izetbegovićeva istakla da je zatekla javašluk i nepravilnosti, nije podnijela nijednu prijavu 

"Ne odustajemo, samo ih još nismo realizovali zbog vremenskih uslova. Očekujemo veliki broj ljudi, a podršku su najavili i iz Tuzle i Zenice", kazali su osnivači Facebook grupe "Zajedno do boljeg zdravstva i boljeg sutra". 

Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS, u petak je na preskonferenciji govorila o javašluku, ugrožavanju pacijenata i nepravilnostima koje su zatečene prije godinu dana, a zbog kojih je KCUS gubio stotine hiljada KM. Ipak, siptomatično je da nijedna prijava nije podnesena. 
"To nije naš posao. Ured za reviziju institucija u FBiH je uradio nalaz i dao negativno mišljenje, a Finansijska policija FBiH će raditi prijave", odgovorila je Izetbegovićeva te istakla da je zatekla oko sto miliona KM obaveza, od čega su 63,4 miliona KM već vraćena. Kako kaže, "broj šefova, od kojih su neki bili sami sebi šef, a neki su bili šefovi sobe sa tri kreveta bez pacijenata, sa 553 smanjen je na 353, čime je napravljeno 600.000 KM ušteda".

"Kabinet direktora sada ima pet uposlenih uz osam direktora disciplina, a imao je 22 uposlena koji su godišnje koštali 1,3 miliona KM", tvrdi Izetbegovićeva. 

Potvrdila da su KCUS napustila 23 ljekara, ali tvrdi da je primljeno 26 novih

Nije željela da odgovori da li su napravljene uštede i na platama menadžmenta, ali je najavila da je u ovoj godini u planu popravljanje plata svih uposlenih, dalja finansijska stabilizacija, obnavljanje kadra, te nabavka nekih novih aparata, kao što je aparat za zračenje.
Kazala je i da edukacije nisu obustavljene, nego su "zaustavljena samo turistička putovanja ljekara". Potvrdila je da su KCUS do sada napustila čak 23 ljekara, ali tvrdi da ih je primljeno 26 novih. 

"Svi su napustili na lični zahtjev. Veliki broj je otišao jer ima privatne klinike, a to su upravo oni koji zbog rada na privatnim klinikama nisu dolazili na dežure koje se posebno plaćaju, oni koji su provodili vrijeme na bolovanju dok su radili privatno", dodala je Izetbegovićeva. 
Na pitanje o nedostatku lijekova odgovorila je da nekih lijekova nema na bolničkoj listi, ali da svi pacijenti imaju pravo kupiti ih u nekoj apoteci, a KCUS je u obavezi da potvrdi da su ti lijekovi i propisani pacijentu i oni budu refundirani. 

Novinare je zanimao i odgovor na informaciju da pacijenti donose čak i analgin i gaze, na šta je odgovorila da je moguće da se određeni lijekovi donose, te da je jedna od ranijih preporuka bila da pacijenti koji su u terapiji donose svoje lijekove koje su već ranije uzeli u domu zdravlja. 

Edo Hasanbegović, direktor Discipline za zdravlje djeteta, negirao je da je trogodišnji dječak, koji je umro na Pedijatrijskoj klinici, umro od meningokokne sepse. Na pitanje o djeci s teškim srčanim oboljenjima koja mjesecima čekaju operaciju zbog nedostatka materijala, odgovorio je da svako koje je urgentno ide odmah i da su sad jedno poslali u Beč. 

Govoreći o tome što je zatekla, Izetbegovićeva je rekla da je veći dio tadašnje upravljačke strukture bio na bolovanju iako su obilazili kafane i putovali pa je rastao broj pacijenata na listama. 

"Odjel za opekotine je ugašen, operaciona sala pretvorena u ljekarsku sobu, a šef je sačuvao funkciju šefa odjeljenja", rekla je Izetbegovićeva te istakla da je na Onkologiji radila jedna medicinska sestra na 30 pacijenata, a da je veliki broj nemedicinskog kadra primljen, među njima kriminolozi i nastavnici nekog stranog jezika. 

Suprotno navodima menadžmenta KCUS, određeni broj ljekara proteklih dana javno je govorio o lošoj situaciji u ovoj instituciji. 
Dragan Stevanović iz Ljekarske komore Kantona Sarajevo nije želio dati ocjenu situacije na KCUS, ali je rekao da je puč koji se desio, a kada je na Skupštini Komore, koju smatra nelegalnom, prije nekoliko dana izabrano novo rukovodstvo, zapravo u funkciji situacije da ljekari i Komora ćute o problemima u zdravstvu i KCUS, a kojih ima. 

Na jučerašnjoj konferenciji došlo je i do verbalnog konflikta između generalne direktorice KCUS i novinarke Al Jazeere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije