Društvo

Izgubljeno 1,6 miliona radnih dana

Izgubljeno 1,6 miliona radnih dana
Izgubljeno 1,6 miliona radnih dana

BANJALUKA - Godišnja analiza bolovanja Sektora za zdravstvo i kontrolu Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske, pokazala je da se 2014. godine u prosjeku mjesečno na bolovanjima nalazilo oko 9.100 radnika, potvrdila je Darija Filipović-Ostojić, portparol FZO RS.

"To je znatno manje u odnosu na neke ranije godine, kada se, primjera radi, u 2012. godini na bolovanju u prosjeku mjesečno nalazilo oko 10.500 radnika", napomenula je Filipović-Ostojićeva.

Najčešći razlozi zbog kojih su radnici u RS u prošloj godini bili na bolovanju, prema istom izvoru, su povrede koje u ukupnoj strukturi bolovanja učestvuju sa oko 20 odsto. Zatim,  tu su bolesti mišićno-koštanog sistema (17 odsto), tumori (12 odsto), bolesti sistema krvotoka (10 odsto), bolesti u vezi s trudnoćom (devet odsto), te duševni poremećaji (osam odsto).

"Trošak Fonda za prošlu godinu za bolovanja koja su duža od 30 dana iznosi oko 9,7 miliona KM, dok je u 2013. trošak bio veći za pet odsto i iznosio je oko 10,2 miliona KM. Razlog manjeg troška Fonda za bolovanja u odnosu na ranije godine je manji broj radnika na bolovanju", naglašavaju u FZO RS.

Ukupan broj izgubljenih radnih dana zbog bolovanja u prošloj godini iznosi oko 1,6 miliona radnih dana.

"U 2014. godini najviše radnika na bolovanju bilo je na području koje pokriva kancelarija u Banjaluci, u prosjeku oko 5.000 radnika mjesečno. Slijedi dobojska regija s prosjekom oko 2.000 radnika mjesečno koji su izostajali s posla, te kancelarija u Prijedor, u prosjeku mjesečno oko 1.200 radnika", napomenula je Filipović-Ostojićeva.

Podsjećamo da bolovanja do 30 dana odobravaju porodični doktori i ona idu na teret poslodavca, dok bolovanja duža od 30 dana odobravaju posebne komisije koje imenuju Zavod za medicinu rada i sporta i FZO RS, a ta bolovanja idu na teret Fonda.

Takođe, u regionu dominira praksa da poslodavac obezbjeđuje platu do 40 dana odsustva s posla, pa se može reći da su poslodavci u RS u ovom smislu manje opterećeni nego u drugim zemljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije