Društvo

Jelovnike prilagoditi zdravoj ishrani

Jelovnike prilagoditi zdravoj ishrani
Jelovnike prilagoditi zdravoj ishrani

BANJALUKA - Jelovnike u predškolskim ustanovama potrebno je prilagoditi zdravoj ishrani, ali i roditelji moraju brinuti o količini obroka koju serviraju djeci, kao i o načinu pripreme hrane, rečeno je u Banjaluci, gdje je Institut za javno zdravstvo Srpske predstavio rezultate predškolskih ustanova u okviru projekta "Škole/predškolske ustanove - prijatelji pravilne ishrane".

Zdrav obrok za djecu u razvoju treba da sadrži sve namirnice iz grupe žitarica, voća i povrća, ali i iz grupe proteinskih namirnica, a to su mlijeko i mliječni proizvodi i meso, riba i jaja, rekla je Dragana Stojisavljević, koordinator projekta za Srpsku. 

Ona je rekla da su određeni standardi i normativi za ishranu djece u predškolskim ustanovama u Republici Srpskoj.

"Trenutno se radi na zakonskoj regulativi i prilagođavanju postojećih podzakonskih akata, a inicijativa se provodi u pet predškolskih ustanova na pet geografskih područja Srpske. Predškolske ustanove iz ovih područja trebalo bi da budu jezgro iz kojih će se dalje širiti mreža ka ostalim geografskim područjima", navela je Stojisavljevićeva. 

Ona je napomenula da nije dovoljno samo u predškolskoj ustanovi promovisati zdravu ishranu. 

"Ako roditelj ne podržava inicijativu da na tanjiru djeteta bude četvrtina žitarica, polovina namirnica iz grupe povrće i četvrtina iz grupe mlijeko i mliječni proizvodi, nećemo lako stići do cilja", rekla je Stojisavljevićeva, koja je i doktor nauka iz oblasti higijene ishrane. 

Direktor Centra za predškolsko obrazovanje i vaspitanje u Banjaluci Nataša Radulović smatra da je veoma značajno što je u jelovnike za vrtiće uvedena heljda, koja je veoma zdrava.

"Želja nam je da djeca budu zdrava, i da zdravo rastu, jer naša obaveza je da im obezbijedimo zdrav obrok", istakla je Radulovićeva.

Ona je rekla da Institut zdravlja svakog jutra uzima uzorak hrane, te da se kontrolni uzorak čuva naredna 72 časa. "Mi se toga pridržavamo, i što se toga tiče bezbjedni smo. Preduzeće sa kojim imamo ugovor i koje nas snabdijeva hranom ima dužnost da prođe sve kontrole o bezbjednosti hrane", dodala je Radulovićeva.

Direktor Dječijeg vrtića "Čika Jova Zmaj" iz Foče Slađana Vladičić rekla je da je inicijativom za uvođenje zdrave hrane u jelovnike vrtića urađena i korekcija jelovnika, koja je bila potrebna.

"Sada se mnogo više bavimo djecom i njihovim potrebama, te smo u jelovnike uveli i dvije voćne užine umjesto jedne", istakla je Vladičićeva. 

Ona je dodala da su sada i kuvari mnogo bolje osposobljeni za pripremu zdravih obroka, u koje se sve više uvodi integralno brašno. 

Projekat "Škole/predškolske ustanove - prijatelji pravilne ishrane" se provodi u cijelom svijetu radi unapređenja ishrane i prevencije pothranjenosti i gojaznosti, kao dva vodeća problema u dobi rasta i razvoja kod djece. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije