Društvo

Kako roditelji mogu pomoći da djeca budu svjesnija svog ponašanja i potreba?

Kako roditelji mogu pomoći da djeca budu svjesnija svog ponašanja i potreba?
Foto: Ustupljena fotografija | Kako roditelji mogu pomoći da djeca budu svjesnija svog ponašanja i potreba?

U okviru kampanje "Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu", koju je kompanija m:tel pokrenula zajedno s Unicefom u BiH i Plavim telefonom, pokrenute su mnogobrojne teme o načinu zaštite djece i mladih u online prostoru.

O korišćenju interneta kao pokušaju zadovoljenja emocionalnih potreba kod djece i načinima na koje roditelji mogu pomoći djeci da osvijeste svoje ponašanje i potrebe, govori Bobana Popović, savjetnica na "Plavom telefonu".

"Internet je sjajna stvar! Omogućava nam mnogo toga – možemo da se povežemo i održavamo kontakt sa osobama čak i kada one nisu u našoj fizičkoj blizini. Možemo da učimo i saznajemo mnogo stvari na brz i jednostavan način, a možemo i da se zabavimo. Takođe, internet danas predstavlja važan faktor socijalizacije i njegova uloga u razvoju i životu djeteta je važna!", navodi Bobana Popović i dodaje da iako mnoge odrasle osobe smatraju da djeci nije mjesto na internetu i da oni nemaju tu šta da rade, danas je sve teže izostaviti internet iz života djeteta.

Svako ponašanje kojem pribjegavamo za nas ima neku funkciju. "I onda kada pomislite da dijete 'gubi vrijeme' na internetu, za njega to vrijeme itekako ima smisla. Možda nije korisno provedeno vrijeme, ali ima neku svrhu – vrlo često dijete na taj način pokušava zadovoljiti neke emocionalne potrebe koje u realnom svijetu ne može da zadovolji", kaže Bobana Popović.

A, o kakvim potrebama je riječ? Najprije, to je potreba za povezanošću, pripadanjem, autonomijom, sigurnošću i kontrolom, kao i potreba da se izbjegne neprijatnost i bol i da budemo pozitivno vrednovani od drugih.

Sigurno je da postoji još neka potreba koju dijete pokušava da zadovolji na internetu. Ono što je važno napomenuti jeste da pobrojane potrebe i nije baš moguće zadovoljiti time što ćemo nekoliko sati provoditi na internetu, što takođe i povećava rizik da dijete doživi neugodno iskustvo na internetu. "Roditelj bi trebalo da bude primjer i da podučava dijete kako može da se na adekvatan način nosi sa različitim neugodnim emocijama", kaže Bobana Popović, te navodi nekoliko savjeta koji roditeljima mogu pomoći da podstiču kod svog djeteta emocionalnu svjesnost: "Pokrenite temu i podstičite otvoreni razgovor o emocijama. Kako biste mogli da se spustiti na djetetov nivo, pitajte ga kako ono tumači određenu situaciju. Uvažite djetetove emocije. Ne pretpostavljajte već pitajte dijete šta mu je potrebno. Ako dijete ne zna odgovor, normalizujte (u redu je da ne znaš) i ponudite mu par odgovora kroz svoj primjer. Ako dijete zna odgovor, pitajte ga na koji način može zadovoljiti određenu potrebu. Ponudite djetetu mogućnost da zajedno tu aktivnost uradite. Ponovite djetetu da ste tu za njega", navodi Bobana Popović.

Ona naglašava da je ovakav način komunikacije između roditelja i djeteta veoma važan jer dovodi do toga da dijete može da uvidi povezanost između ponašanja i emocija, da osvijesti svoje potrebe i da uvidi u kakvoj funkciji je određeno ponašanje (da li mu koristi ili ne). Takođe, kada pokazujemo interesovanje, dijete ima doživljaj da smo tu za njega i da sa nama može razgovarati o problemima koji ga muče. Dijete može da ponese poruku da su emocije O.K. i da je u redu šta god da osjeća. Na ovaj način, isto tako, štitimo djecu od neugodnih i rizičnih iskustava na internetu.

Ukoliko niste sigurni kako zaštiti dijete ili ste imali neugodno iskustvo na internetu, pozovite besplatno i anonimno Plavi telefon - 080 05 03 05, plavitelefon.ba

Kompletan tekst pogledajte na blogu kompanije m:tel.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije