Društvo

Kasipović: Uspješno završiti proces digitalizacije

Kasipović: Uspješno završiti proces digitalizacije
Kasipović: Uspješno završiti proces digitalizacije

BANJALUKA - Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović izrazio je očekivanje da će procedura u vezi sa procesom digitalizacije biti uspješno završena, za dobrobit građana koji bi zbog izostanka brzog reagovanja nadležnih mogli da trpe posljedice u vidu izostanka TV signala i neophodnih osnovnih informacija plasiranih putem TV prijemnika.

Kasipović je danas u Banjaluci razgovarao sa predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Dunjom Mijatović o unapređenju slobode medija, procesu digitalizacije, te o njegovom značaju za građane Republike Srpske i BiH, saopšteno je iz Ministarstva pravde Srpske.

"Cijenim vidljiv angažman Ministarstva komunikacija i transporta u Savjetu ministara BiH u prevazilaženju problema koji su nastali u pripremnoj fazi procesa prelaska sa analognog na digitalni sistem emitovanja", rekao je Kasipović. 

U odvojenim susretima Mijatović se sastala i sa Draganom Lukačom, ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske. Lukač je na sastanku  izjavio da se novinarima i drugim predstavnicima medija pruža zaštita, prije svega kao građanima Srpske, te da će u narednom periodu, uzimajući u obzir prirodu njihovog posla, biti preduzimane neophodne mjere da bi svoj posao obavljali neometano. 

Lukač je istakao da pripadnici MUP-a svakodnevno sarađuju sa predstavnicima medija, te da je u tom radu vidljiv visok stepen transparentnosti i dostupnosti informacija medijima, a time i građanima Republike Srpske, saopšteno je iz MUP-a. 

Tokom razgovora sa predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Dunjom Mijatović, ocijenjeno je da je zaštita novinara i medijskih sloboda u Republici Srpskoj zadovoljavajuća, te da, iako je primjetan povećan broj napada na novinare u BiH, ti napadi ipak u Republici Srpskoj nisu učestali. 

Sagovornici su se saglasili da će u narednom periodu podići stepen međusobne saradnje.  

Digitalizacija da bude u skladu sa aktima 

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je na sastanku sa delegacijom OEBS-a da će Srpska učiniti sve da se proces digitalizacije privede kraju, u skladu sa ustavnim nadležnostima i usvojenim dokumentima. 

Trninić i delegacija OEBS-a, koju je predvodila predstavnica za slobodu medija Dunja Mijatović, razgovarali su o ubrzavanju procesa digitalizacije u BiH i značaju donošenja novog Zakona o elektronskim komunikacijama. 

Na sastanku je istaknut značaj unapređenja saradnje na svim nivoima vlasti u BiH, s ciljem unapređenja ove oblasti. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije