Društvo

Kasipović: Vlada se ne štedi u razgovorima sa socijalnim partnerima

Kasipović: Vlada se ne štedi u razgovorima sa socijalnim partnerima
Kasipović: Vlada se ne štedi u razgovorima sa socijalnim partnerima

BANJALUKA - Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović rekao je danas u Banjaluci da će Vlada sa predstavnicima Saveza sindikata Srpske u nedjelju, 11. decembra, ponovo razmotriti koncept Prednacrta budžeta za iduću godinu prema kojem se planira iznos za lična primanja od 717 miliona KM, kao i smanjivanje koeficijenta minulog rada sa 0,5 na 0,3.

Kasipović je rekao da će sastanak, zbog stava Sindikata da se o tome još treba razgovarati, biti održan u nedjelju u 17.00 časova.

On je naveo da je obaveza Vlade da budžet održi stabilnim, i istakao da će ministri razmotriti i pitanje najniže plate.

Kasipović je dodao da nema utisak da Savez sindikata Srpske osporava ciljeve koji se nalaze u Prednacrtu programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2017-2019. godine.

"Na različit način se vide prepreke u realizaciji zbog čega ćemo, u cilju dolaska do što je moguće boljeg dokumenta, ponovo razgovarati u ponedjeljak, 12. decembra", najavio je Kasipović, koji je i ministar pravde Srpske.

Kada je riječ o Opštem kolektivnom ugovoru, Kasipović je rekao da Vlada daje doprinos i "ne štedi se" kada je riječ o razgovorima sa socijalnim partnerima, što će i nastaviti.

Predsjednik Saveza sindikata Srpske Ranka Mišić je rekla da je stav sindikata koji su korisnici budžeta takav da će se oduprijeti svim sredstvima da ne dođe do umanjenja minulog rada.

Ona je u vezi sa ekonomskim reformama rekla da je za Sindikat neprihvatljivo da se oblasti mijenjaju i prilagođavaju u korist kapitala i na bazi oštrog odnosa prema radnicima i njihovim pravima.

"Sve ide po leđima radnika, od toga da nema povećanja plata, ima viška radnika, da zakone iz oblasti tržišta rada treba mijenjati i učiniti propustljivim da radnik nema nikakvu zaštitu...", rekla je Mišićeva.

Ona je dodala da je način u vezi sa reformama takav da nema socijalne komponente, kao i da takve reforme nisu postigle rezultat u zemljama koje su ih radile.

Mišićeva je naglasila da najniža plata mora biti dio tog reformskog dokumenta, te pozvala Vladu da jasno učini sve da dođe do novog Opšteg kolektivnog ugovora.

Kada je riječ o najavljenim protestima Sindikata radnika MUP-a Srpske i pravosuđa zbog umanjenja minulog rada i neisplaćivanja prevoza, Mišićeva je navela da će ti sindikati izaći u javnost sa jasnim stavovima ukoliko ne budu uvaženi njihovi zahtjevi.

Predstavnici Vlade Srpske su danas u okviru javne rasprave o Prednacrtu programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2017-2019. godina i Prednacrtu budžeta za sljedeću godinu razgovarali sa predstavnicima Saveza opština i gradova, dok su razgovori sa Unijom studenata Republike Srpske i Omladinskim savjetom Republike Srpske predviđeni u 16.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije