Društvo

Kazne i za vozače koji nemaju pojas na zadnjem sjedištu

Kazne i za vozače koji nemaju pojas na zadnjem sjedištu
Kazne i za vozače koji nemaju pojas na zadnjem sjedištu

BANJALUKA - Hiljade vozila u RS iz različitih razloga nemaju sigurnosne pojaseve na zadnjem sjedištu, tako da putnici u njima rizikuju da budu kažnjeni u okviru represivne akcije policije RS, koja počinje danas.

Naime, policija će od danas u okviru akcije "Produžite liniju života, vežite pojas" početi s oštrim kontrolama i kažnjavanjem vozača, suvozača i putnika na zadnjem sjedištu vozila koji ne budu vezivali sigurnosni pojas, ali i vozača koji budu vozili djecu bez sjedalica.

Stručnjaci iz oblasti saobraćaja navode da je veliki broj vlasnika automobila demontirao pojaseve na zadnjem sjedištu, ali policija ih nije kažnjavala iako je to propisano Zakonom o bezbjednosti saobraćaja BiH. Pored toga, oni smatraju da u RS ima i oko hiljadu vozila kod kojih je izvršena prenamjena jer su - poput fijat pande - uvezeni kao teretni, pa su kasnije ubačena zadnja sjedišta.

"Stanje na terenu po tom pitanju nije sjajno", kaže Perica Pećanac, portparol AMS RS, jer, prema dosadašnjem istraživanju koje sprovode sa MUP-om RS, niko ko je sjedio na zadnjem sjedištu nije vezao pojas, dok je procenat vezanosti djece u auto-sjedalicama i na zadnjem sjedištu automobila oko 20 odsto.

Zoran Sredić, glavni saobraćajni inspektor MUP-a RS, rekao je da su vozila koja nemaju pojaseve na zadnjem sjedištu praktično tehnički neispravna, te da će stanice tehničkog pregleda dobiti uputstva da vode računa i o tome.

"Jedino stara izvedba vozila, koja ulazi u oldtajmere, nema ugrađene pojaseve, pa će policajci to imati na umu. Vidjećemo do koje godine nije ugrađivan pojas u vozila i za takve ćemo imati razumijevanja, a za sve ostale ne", rekao je Sredić.

On je dodao da ima jako malo vozila bez pojasa na zadnjem sjedištu, ali da su, s obzirom na to da građani nikad nisu koristili te pojaseve, vjerovatno sklonjeni iza sjedišta, te da vozači i ne znaju za njih.

"Oni koji su ih izvadili neće proći bez sankcija putnika na zadnjem sjedištu", rekao je Sredić. U Udruženju za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS kazali su da, ako vozilo nema pojas na zadnjem sjedištu, on može biti dodatno ugrađen jer je to obaveza vozača.

"Od 1982. godine standard ECE pravilnika je da nijedno vozilo ne može biti proizvedeno u Evropi bez zaštitnih pojaseva na prednjim i zadnjim sjedištima", rekao je Milenko Jaćimović, predsjednik ovog udruženja, i dodao da su mnogi zbog prepravki na vozilu demontirali pojaseve na zadnjem sjedištu, ali da su u obavezi da ih ponovo instaliraju.

"Nema tu opravdanja, niti treba da ih bude. Pojas se može nabaviti na auto-otpadima i nije posebno problematičan za postavljanje, a može se naći po cijeni do 50 KM", rekao je on. Dodao je da većina građana RS, kad krene u Hrvatsku, čim pređe most na Savi odmah veže pojas, što govori da strah od velike novčane kazne može da postigne rezultat.

"Međutim, policija prva treba da da primjer, da se oni vežu pa da onda idu u kontrolu jer nam građani često kažu da ima saobraćajnih policajaca koji voze a nisu vezani sigurnosnim pojasom", kazao je Jaćimović.

U MUP-u RS su kazali da je preventivna faza ove akcije, u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza, Auto-moto savezom i Agencijom za bezbjednost saobraćaja RS, započeta u martu, kad je sve ovo i najavljeno, te su dodali da je kazna za nekorištenje pojasa 30 KM, a sigurnosne sjedalice 40 KM.

Kazne

Za pojas 30 KM

Za sjedalice 40 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije