Društvo

Kažnjavanje dekana najefikasnija mjera

Kažnjavanje dekana najefikasnija mjera
Kažnjavanje dekana najefikasnija mjera

ISTOČNO SARAJEVO - Smjene i kažnjavanja dekana i profesora Univerziteta u Istočnom Sarajevu za koje je dokazano da su bili korumpirani osnovni su razlog zbog kojeg je ova visokoškolska ustanova "izostavljena" iz aktuelne priče o korupciji i nepotizmu.

Tvrde ovo predstavnici studenata ovog univerziteta i dodaju da su antikoruptivne mjere dale rezultate.

"Govori to i činjenica da je danas mnogo bolja situacija u Istočnom Sarajevu nego u Banjaluci. Prije dvije godine, Sud u Brčkom pravosnažno je osudio Slobodana Lakića, profesora na brčanskom Ekonomskom fakultetu, na zatvorsku kaznu u trajanju od jedne godine i dva mjeseca zbog primanja mita. Korupcija ja trajala više godina, a rješavanju tog slučaja, osim studenata, doprinijeli su i profesori", podsjetio je Tomislav Gligorević, potpredsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

On navodi da je 2009. godine smijenjen i Zoran Nikolić, tadašnji dekan Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu, koji je nametao koji će studenti biti u Nastavno-naučnom vijeću i tako manipulisao radom ovog tijela.

"Kod nas već postoji dobra saradnja profesora i studenata na sprečavanju korupcije i kriminala i ona je dala rezultate", kazao je Gligorević.

Marko Močević, student ombudsman pri Uniji studenata RS, smatra da je Univerzitet u Banjaluci u žižu javnosti zbog korupcije i nepotizma došao, između ostalog, jer je fizički bliže strukturama vlasti, a i raspolaže sa mnogo više novca.

"Treba znati da je taj univerzitet bliže Vladi RS, institucijama i samim medijima koji svoja sjedišta imaju u Banjaluci. Zato je Univerzitet u Banjaluci u epicentru posljednjih dešavanja", kazao je Močević.

Mitar Novaković, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kaže da činjenica da je Banjalučki univerzitet u centru pažnje ne znači da je lošiji od visokoškolske ustanove na čijem je on čelu.

"Sad sve više mislim da je to namjerno neko pravio da bi stvarao prostor privatnim visokoškolskim ustanovama da mogu upisati malo više studenata, ali to nas ne interesuje. To je montirana priča", izričit je Novaković.

Prema njegovim riječima, raznim mjerama Univerzitet u Istočnom Sarajevu nastoji da preventivno djeluje i eliminiše negativne pojave.

"Ako pričate o nepotizmu, on može da se provjeri, a postoje inspekcije, nadležni organi koji se time bave. Kada je u pitanju korupcija, ono što saznamo, to i kažnjavamo. Nećemo mi profesori postati istražni organi, niti možemo. Treba nam pomoć studenata u tome. Studenti sami ne mogu, mi bez njih ne možemo i šta tu ima nejasno", kazao je Novaković.

Dokazati status

Nikola Dronjak, predsjednik Unije studenata RS, kazao je da je Univerzitet u Banjaluci pod lupom javnosti jer je najveća visokoškolska ustanova u RS i jer je cilj studenata da on dokaže svoj status "najboljeg u RS".

"Sama činjenica da je Banjalučki univerzitet u Banjaluci, bliži izvorima finansiranja i sa većim 'protokom' studenata i nastavnog osoblja, dovoljna je da se bavimo analizom korupcije i nepotizma. Možda će se i u Istočnom Sarajevu za godinu ili dvije, kada se promijene predstavnici studenata, desiti ono što se dešava u Banjaluci", kazao je Dronjak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije