Društvo

Klizišta prijete, novca nema

Klizišta prijete, novca nema
Klizišta prijete, novca nema

SARAJEVO - Ovosedmična kiša izazvala je ponovo poplave u Kantonu Sarajevo te pokretanje klizišta.

Nakon kataklizme koja se desila u maju prošle godine u toku poplava, najveći strah kod stanovnika izazvala su pokretanja novih klizišta i aktiviranje starih u Kantonu Sarajevo.

Velike padavine u maju uzrokovale su pokretanja tla koja su zabilježena na 220 lokacija u ovom kantonu, a nakon ovosedmičnih padavina još deset klizišta je aktivno. U KS registrovano je ukupno 930 klizišta.

Fuad Babić, koordinator za klizišta Zavoda za izgradnju KS ističe da su podaci o klizištima već poznati te da je problem sanacija koja mnogo košta.

"Nakon maja prošle godine, u općini Centar prijavljeno je novih 26 potencijalnih klizišta, u Starom gradu 12, u Novom Sarajevu tri, Novom Gradu 14, na Ilidži 13, u Vogošći 133 i Hadžićima 16", istakao je on.

Ističe da je ono po čemu se ova klizišta u KS razlikuju od većine drugih širom BiH to što su direktna prijetnja stambenim objektima i infrastrukturi. Zato je što prije potrebno iznaći modele finansiranja sanacije.

I dalje je najopasnije klizište ono u selu Svrake, u općini Vogošća, a najugroženije općine su, pored Vogošće, Ilijaš i Hadžići.

Iz Zavoda za izgradnju KS tvrde da svaka obilnija padavina može ugroziti ljude koji žive na području ovih klizišta.

Zavod za izgradnju KS ima spreman projekat sanacije najugroženijih područja, ali nema novca, a ni donatora za ovaj projekat.

Ističu da se svake godine sve manje i manje novca uplaćuje na račun Zavoda u ovu namjenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije