Društvo

Konferencija okupila 40 učesnika

Konferencija okupila 40 učesnika
Konferencija okupila 40 učesnika

ANDRIĆGRAD - U Andrićevom institutu u Andrićgradu danas je završena treća konferencija omladinskog rada, koja je okupila oko 40 učesnika iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Pomoćnik ministra za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske Branka Malešević rekla je da je Treća konferencija omladinskog rada rezultirala velikim brojem zaključaka koji se tiču omladinskog rada, omladinskih centara, te regionalne saradnje mladih u ovoj oblasti.

"Potrudićemo se da veći dio zaključaka bude obuhvaćen u nacrtu dokumenta omladinska politika Republike Srpske za period od 2016. do 2020. godine", dodala je Maleševićeva.

Ona je kao jednu od trenutno najvećih aktivnosti navela izradu omladinske politike, koja će kreirati smjernice za dalji razvoj svih oblasti koje su od prioritetnog značaja za mlade.

Maleševićeva kaže da predstavnici lokalnih vlasti treba da shvate da mladima nije dovoljno da im se obezbijedi samo stipendija, već da im je neophodno omogućiti i da na kvalitetan način provode slobodno vrijeme u okviru lokalne zajednice, što se ostvaruje putem rada omladinskih centara.

"Omladinski centri su edukativni centri za mlade gdje se raznim vidovima neformalnog obrazovanja omogućava da steknu znanje i vještine, da se stvaraju od njih sposobni građani koji se lakše uključuju u rad lokalne zajednice", zaključila je Maleševićeva. 

Koordinator Treće konferencije Danka Božić rekla je da je cilj konferencije jačanje omladinskog sektora u Republici Srpskoj. 

"Ovdje su pristigle produktivne preporuke, a na nama je da izađemo na teren i da poradimo na tim preporukama, kao i da osnažimo omladinski sektor i rad sa mladima", istakla je Božićeva. 

Konferenciju je organizovalo resorno ministarstvo u saradnji sa Institutom za razvoj mladih i zajednice "Perpetuum mobile" i Mrežom omladinskih centara za razvoj i trening Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije