Društvo

Kreće zaprašivanje komaraca u RS

Kreće  zaprašivanje komaraca u RS
Kreće zaprašivanje komaraca u RS

BANJALUKA - Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske počeće u narednim danima, kada se za to steknu vremenski uslovi, dezinsekciju, odnosno zaprašivanje komaraca u većem broju lokalnih zajednica.

Dezinsekcija će biti obavljena na području Banjaluke, Bijeljine, Bratunca, Broda, Vlasenice, Vukosavlja, Gradiške, Dervente, Doboja, Donjeg Žabara, Zvornika, Kozarske Dubice, Kostajnice, Kotor-Varoša, Krupe na Uni, Laktaša, Lopara, Milića, Modriče, Novog Grada, Osmaka, Oštre Luke, Pelagićeva, Petrova, Prijedora, Prnjavora, Srpca, Srebrenice, Teslića, Ugljevika, Čelinca, Šamca i Šekovića.

"Radi očuvanja zdravlja ljudi i životinja, prije provođenja dezinsekcije, stanovništvo će putem svih medija biti blagovremeno obaviješteno prije početka provođenja tretmana", saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Iz Ministarstva poručuju da tokom zaprašivanja sve osobe, a naročito one sa hroničnim respiratornim bolestima i tegobama disanja, treba da tokom zaprašivanja što manje vremena provode na otvorenom.

"Od direktnog uticaja sredstva koje će se raspršavati avionom, potrebno je skloniti ili zaštiti hranu koja je pohranjenja na otvorenom, pčele i sve ostale domaće životinje", navode u Ministarstvu.

Svu hrana, voće i povrće koje neće biti moguće zaštiti prilikom zaprašivanja potrebno je dobro oprati prije upotrebe da bi se izbjegli mogući neželjeni uticaji sredstava za tretman komaraca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije