Društvo

Kulturnim institucijama u FBiH 1,1 milion KM

Kulturnim institucijama u FBiH 1,1 milion KM
Foto: Ilustracija | Kulturnim institucijama u FBiH 1,1 milion KM

SARAJEVO - Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke dodijelilo je 1,1 milion KM institucijama nauke i kulture, ustanovljeno je ugovorom koji je juče ministarka Elvira Dilberović potpisala s direktorima, odnosno ovlaštenim predstavnicima osam naučnih i kulturnih ustanova od značaja za BiH.

Ugovori su potpisani s Akademijom nauka i umjetnosti BiH (100.811 KM), Zemaljskim muzejom BiH (282.189 KM), Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom BiH (520.000 KM), Bibliotekom za slijepa i slabovida lica BiH (100.000 KM), Kinotekom BiH (65.000 KM) i Gazi Husrev-begovom bibliotekom (5.000 KM), te Bošnjačkim institutom - Fondacijom Adila Zulfikarpašića (17.000 KM) i Franjevačkim muzejom i galerijom Gorica - Livno (10.000 KM).

Dilberovićeva je podsjetila da je ovo ministarstvo u periodu od 2013. do 2017. godine podržalo institucije nauke i kulture od značaja za BiH sa blizu pet miliona KM, te je, kao pokrovitelj ili partner, podržalo i brojne druge programe i projekte ovih institucija.

"Ovo se u prvom redu odnosi na naučnoistraživačke projekte, (su)organizaciju naučnih manifestacija, izdavaštvo, projekte bilateralne naučno-tehnološke saradnje međunarodnog karaktera te nabavku opreme i uređenje prostora za naučnoistraživački rad", navela je ona.

Kao rezultat dugogodišnje uspješne saradnje i partnerskog odnosa, pripremaju se i novi projekti, između ostalog, i organizacija okruglog stola o temi "Muzeji nauke i tehnike u (F)BiH".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije